Tort cu frisca si capsune
Desert / 17.03.2003

Mod de preparare

Umplutura
1 kg capsune
1/3 cana cu zahar
o lingura zeama de lamaie

Crema:

3 galbenusuri de oua
1/4 cana cu zahar
1 lingura si 1/2 faina de porumb
1 lingura de punch (sau alt lichior de capsune)

Blatul:

1 si 1/2 cana de faina
o lingurita cu praf de copt
1/2 lingurita sare
9 oua
1 si 1/4 cana cu zahar
1/4 cana cu unt nesarat, topit si racit
1 lingurita vanilie

Glazura de frisca:

1 si 1/2 cana frisca
2 linguri zahar

Garnitura:

 Capsune

Mod de preparare:

Umplutura

Curata si taie capsunile si amesteca-le intr-un vas cu zaharul si zeamade lamaie. Lasa amestecul timp de 4 ore si mai amesteca-l din cand incand. Cu ajutorul unei strecuratori separa sucul rezultat si capsunile.

Crema

Intr-un vas amesteca temeinic cu telul toate ingredientele in afarade liquor pana devine un amestec omogen. La o temperatura moderata,fierbe 1 minut compozitia amestecand continuu. Adauga lichiorul si mutaamestecul intr-un vas de yena. Lasa crema la racit acoperind vasul cuo folie. Las-o la racit 12-20 de ore.

Blatul

Incalzeste cuptorul la 350 de grade. Unge cu unt 2 tavi de tort apoipresara putina faina. Intr-un vas mic varsa faina, praful de copt,sarea si amesteca-le. In vasul mixerului combina ouale cu zaharul siporneste mixterul. Mai intai la viteza normala, apoi mareste viteza lafiecare 3 minute. In total va trebui sa le mixezi pentru aproximativ 10minute. Muta compozitia intr-un vas mai mare.

Varsa o treime din amestecul de faina peste cel din oua si cu ospatula din cauciuc (sau cu mainile) framanta compozitia delicatdar amanuntit. Repeta de inca 2 ori aceeasi procedura pentru restulamestecului cu faina. Apoi adauga untul si vanilia.

Aluatul se desparte in doua, se depune in cele 2 tavi si se netezescfetele blaturilor. Pune tavile in cuptor si intoarce-le pa parteacealalta la fiecare 15 minute. Lasa-le la copt 25-30 de minute; ca sa teasiguri ca sunt gata, poti introduce o scobitoare care trebuie sa iasauscata. Dupa coacere, pune blaturile la racit in recipiente rotunde, caresa le pastreze forma. Este recomandabil sa faci blatul cu o zi inaintede asamblarea tortului, in casolete de plastic la temperatura camerei.

Asamblarea tortului

Cu un cutit lung se taie fiecare blat orizontal pentru a avea in total4 blaturi. Ia un blat, pune-l pe o farfurie si scormoneste blatul de josin sus la marimea unei jumatati de caisa si umple golul cu jumatate dincapsunile ramase, egaland stratul de capsuni cu blatul. Pune si putinsirop.

Cel de-al doilea blat se scormoneste de sus in jos. Pune crema de capsunipana se umple si apoi netezeste tot blatul cu crema. Se pune crema sipe cel de-al treilea blat care se scormoneste in sus. Depune uniformrestul de crema pe cele trei blaturi care se dispun suprapuse. Blatuldin varf se crusteaza in partea de jos si se umple cu capsuni. Se lasala racit intr-o casoleta de plastic pentru cel putin 8 ore.

Glazura de frisca

Intr-un vas lasat la racit se amesteca frisca cu zaharul pana devine ocompozitie vascoasa. Depune in mod egal glazura pe tort. Se va decoradupa cel putin patru ore. Inainte de a se servi, tortul trebuie sa sepastreze intr-o incapere rece. Se garniseste cu capsune.

Prajitura cu nuca de cocos
Turta dulce
Congoleza
Negresa de post

  • ramona, luni, 09.03.2009 14:46
    mod de preperare de frisca

    daca se poate sa dati un mod mai detaliat de frisca,mai explicit. Exact cum se face ea.Multumim

  • adina, duminică, 21.12.2008 00:22
    despre tortul cu capsuni

    temperatura la 350 de grade nu e prea mult? ?????

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro