Gulas la ceaun
Supe si ciorbe / 24.07.2002

Mod de preparare

Aceasta mancare, peste tot in lume este cunoscuta, ca fiind ungureasca. Cuvantul gulas in maghiara si astazi inseamna "pastor de vite". Pe vremuri aceasta mancare a fost numita carne de gulas, adica carne care este pregatita de pastorul de vite. Prima descriere detaliata a prepararii dateaza inca din 1787, semnat de Jozsef Gvadanyi. Drumul parcurs de aceasta mancare, pe calea devenirii o celebritate, nu a fost spontana, ci o traditie creata intentionat, cum acest lucru s-a intamplat si in cazul multor simboluri nationale.

Ingrediente:
1 kg carne de vita
80 g unsoare de porc
300 g ceapa rosie
20 g boia de ardei (paprika)
sare
chimen
usturoi
1 kg cartofi
140 g ardei gras
60 g rosii proaspete
"csipetke" adica "zdrente" preparate dupa reteta de mai jos

Carnea, de preferinta suculenta (piept, rasol), se taie in cuburi de 1,5-2 cm. Ceapa maruntita se prajeste in unsoare pana devine aurie. Micsorand focul sub cratita, adaugam paprika, amestecam, punem imediat carnea, se pune sare si continuam prajitul.
Dupa evaporarea lichidului se adauga chimionul, usturoiul zdrobit si putina apa, continuand - sub capac - fierberea inabusita, la foc molcom. Amestecam din cand in cand si completam cu apa.
Intre timp se taie cartofii (soi ferm), ardeiul gras si rosiile in cubulete de aproximativ 1 centimetru.
Pentru "zdrente": dintr-un ou, sare si 80 g faina se framanta o coca tare, se intinde pe planseta o foaie de cca. 1 mm grosime si se rupe, apoi, in bucatele neregulate, cat unghia de mare.
Cand carnea este aproape gata si zeama s-a evaporat, adaugam cartofii si asteptam pana devin sticlosi. Atunci se completeaza cu zeama de oase, cu rosiile si ardeii.
Se fierb impreuna adaugand si "zdrentele".
Se mai completeaza la sfarsit cu zeama de oase si se verifica condimentatia.

Observatie: Se poate utiliza, ca folos, un vas sub presiune, tip "Kukta". Gulasul original se prepara insa numai in ceaun. Daca nu dispuneti de paprika ungureasca (Szegedi, Kalocsai), cautati in piete cea din regiunea Arad-Pancota.

> Articol
  • andreea deea, luni, 19.01.2015 19:35
    ceaun mare din fonta

    Eu am cumparat un ceaun mare din fonta de 40 ltri de pe site-ul ceaunefonta.ro inaintea Sarbatorilor de iarna . A fost super la topirea jumarilor , iar de Revelion am facut si un gulas "pentru toate rudele " .

  • Cristi, vineri, 05.12.2014 22:56
    Pt Andrei Cristea

    Andrei ... eu am tot facut, dar crede-ma ca nu o sa ai cean destul de mare pentru 40 persoane :) Eu dintr-un ceau normal de 12-14l am mancat 6 persoane. Ca idee, pentru 6 persoane am folosit cam 2kg vita, 1 os porc, 500g ceapa, usturoi, ardei gras, rosii, patrunjec, cartofi, etc... Pentru 40 persoana ma gandesc ca ti-ar trebui macar 10 kg carne + restul. Ca si timp de preparare sa te astepti la un ceaun asa de mare la minim 4 ore, dar as tinde inspre 6 ore. Oamenii care gatesc la festivale, etc, fierb aproape toata noaptea la ceaunele mari.

  • andrei cristea, marţi, 02.09.2014 22:18
    gilas de porc la ceaun.

    vreau sa organizez o iesire cu prieteni de ziua mea si vreau sa fac un ceaun mare pentru aproximativ 40 de persoane. cine ma poate ajuta cu o reteta si cantitatile necesare? obs: nu am mai facut niciodata singur un ceaun... :)) tel:0743460510 multumesc anticipat

  • Misterioasa 3D, sâmbătă, 02.08.2014 17:20
    bunicica, SPER

    am sa il incerc... :))) si am sa va spun cat de deliciosss a fostt

  • nicoleta muresan, miercuri, 28.11.2012 10:59
    am sa incerc gulas la ceau

    si dupa...... o sa va spun cum afost

  • monica renata, marţi, 20.09.2011 16:15
    pers

    am incercat multe retete de pe aceasta pagina si sunt foarte gustoase

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro