Mod de preparare
Adormirea Maicii Domnului este o sarbatoare cu totul speciala in calendarul crestin.
Cele doua saptamani de post care preced ziua, sunt un pretext in plus pentru un festin. Adauga si faptul ca in mod traditional, la 15 august, de Sfanta Maria-Mare, erau coborate de la munte oile, iar proprietarii gustau, prima data, branzeturile noi.
Nu exista o traditie culinara de Sfanta Maria, dar sarbatoarea mai este numita si "Pastele de Vara", motiv pentru care masa seamana mult cu cea de Pasti, dar fara oua rosii si pasca.
Traditionale sunt insa placintele – cu carne, branza sau legume, dar si drobul – asa ca cel de Pasti si, obligatoriu, un fel de mancare cu peste. La aceasta se adauga painea din grau nou si porumbul copt sau prajit.
De pe masa nu trebuie sa lipseasca strugurii, care, din aceasta perioada, sunt buni de mancat, dupa cum spune traditia populara.
Pastravi cu smantana si nuci
Patru fripturi deodata
Pulpe de pui in sos de lamaie cu legume dulci
Tort cu crema de ciocolata
E toamna si e urat afara!