Rata cu caise uscate
Mancaruri / 25.03.2010

Mod de preparare

Te sfatuiesc sa cumperi doar pulpe de rata, daca gasesti, dar merge la fel de bine si rata intreaga.

Ingrediente: carne de rata circa 1,5 kilograme, 750-800 de grame de caise uscate, un pahar de vin alb, 2 linguri de zahar brun, o lingura cu faina, sare, 100 de grame de fulgi de migdale, ulei, 50 de grame de unt, 50 de mililitri de coniac, sare.

Preparare:
-    Pune caisele uscate intr-un castron si toarna peste ele un pahar apa calda. Adauga coniacul, acopera si lasa-le sa stea circa doua ora.
-    Spala si curata rata de excesul de piele, daca este cazul. Taie rata in bucati potrivite. Daca ai o rata intreaga, taie pulpele cu tot cu o bucata de spate, pieptul in doua pe lung, iar aripile lasa-le impreuna cu o bucata de spate. Daca pulpele sunt mari, poti separa pulpa de ciocanel. Sareaza fiecare bucata de carne si lasa-le sa stea cu sare pe ele, 30 de minute inainte de a le pune la prajit.
-    Pune ulei intr-o cratita, care poate merge la cuptor, adauga untul si cand s-a incins, pune bucatile de carne sa se rumeneasca. Lasa-le la prajit cat sa prinda putina culoare. Adauga apoi cateva linguri cu apa, vinul si acopera bine vasul si lasa rata sa se patrunda, la foc mic.
-    Scurge sucul in care au stat caisele, dar nu il arunca. Cand carnea este patrunsa, adauga caisele. Acopera si lasa sa fiarba mai departe, la foc mic.
-    Topeste zaharul, fara sa il lasi sa se arda (pentru ca devine amar) si stinge-l cu sucul in care au stat caisele. Adauga o lingura de faina, amesteca foarte bine sa nu faca cocoloase, lasa sosul sa dea un clocot, apoi rastoarna-l peste mancare.
-    Acopera mancarea si lasa-o la foc mic inca 10-15 minute. Rumeneste putin fulgii de migdalele si adauga-le in mancare.
-    Serveste mancarea calda.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro