placinta cu somon si cartofi aromati
Mancaruri / 25.03.2013

Ingrediente

600g de cartofi, feliați subțire 1 ceapă mare, feliată fin 1 lingură ulei de măsline 100ml smântână de gătit 100ml de crème fraîche (sau smântână de gătit) câte 4 linguri de mărar și de pătrunjel, tocate coaja rasă de la 1 lămâie 750g aluat de foitaj (două pachete) puțină făină, pentru presărat 650g de somon, fără piele și oase, tăiat transversal în bucăți de 3cm grosime 1 ou, bătut

Mod de preparare

1. Încinge cuptorul la 180°C/gaz 4. Fierbe feliile de cartof 2-3 minute. Scurge-le și lasă-le într-un bol mare. 2. Călește ceapa în ulei timp de 10 minute, la foc mic, până devine aurie. Las-o să se răcească ușor, apoi adaugă în tigaie smântâna, crème fraîche, ierburile, coaja rasă de lămâie și asezonează din belșug. Toarnă totul peste cartofi și amestecă ușor. 3. Rulează 1 pachet de aluat pe suprafața de lucru tapetată cu puțină făină într-un pătrat cu latura de 35cm, apoi așază-l într-o tavă. Pune ¼ din compoziția de cartofi peste jumătate din foaia de aluat, lăsând o margine libera de 5cm. Aranjează ½ din cantitatea de somon peste cartofi. Acoperă somonul cu încă ¼ din cantitatea de cartofi. Unge marginile aluatului cu oul bătut și acoperă totul cu jumătatea de aluat liberă. Sigilează marginile cu degetele sau cu furculița. Dacă dorești, decupează cu o formă pentru fursecuri un pește din aluat de foitaj, unge-l cu ou și lipește-l peste plăcinta formată. 4. Repetă ultimul pas și pentru al doilea pachet de aluat. Dă totul la rece 30 de minute. 5. Unge ambele plăcinte cu ou bătut și dă-le la cuptor 40 de minute. Lasă-le să se odihnească 10 minute, dacă le servești calde, sau servește-le când s-au răcit complet.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro