Ingrediente
500g de făină 7g de drojdie uscată 1 linguriţă de sare fină 6 linguri ulei de măsline extravirgin 1 linguriţă sare de mare grunjoasă
Mod de preparare
1. Se pune făina într-un castron. Se presară deasupra drojdia şi sarea fină şi se toarnă aproximativ 4 linguri de ulei. Se amestecă totul foarte repede, apoi se adaugă gradat aproximativ 300-350ml de apă caldă (ar trebui să poţi să o atingi cu mâna). Se mixează din nou foarte repede până când compoziţia este amestecată. 2. Se aşază aluatul pe o suprafaţă tapetată cu făină şi se frământă repede 1-2 minute. Aluatul va fi foarte umed. Se spală castronul şi se usucă, apoi se unge uşor cu ulei. Se pune din nou aluatul în castron, se acoperă cu o cârpă umedă împăturită şi se lasă deoparte într-un colţ călduros din bucătărie până când îşi dublează mărimea (aproximativ două ore). 3. Se loveşte aluatul cu pumnul. Se întoarce de pe o parte pe alta, de mai multe ori, şi se loveşte peste tot. Se aşază într-o tavă de copt de 30x23cm şi se presează într-un strat uniform. Se acoperă şi se lasă într-un loc călduros pentru aproximativ o oră, până când aluatul este moale şi uşor. 4. Se încinge cuptorul la 240° C. Se amestecă uleiul rămas cu puţină apă. Se scufundă degetele în acest amestec şi se apasă aluatul pentru a forma găuri. Se presară cu sarea de mare grunjoasă şi se unge cu amestecul de ulei şi apă rămas (acest amestec menţine suprafaţa moale în timpul coptului). Se poate presăra şi cu rozmarin şi ceapă roşie tăiată fin, dacă se doreşte. 5. Se dă cuptorul la 220° C (e nevoie doar de o rafală de căldură la început) şi se coace focaccia până când este aurie, aproximativ 20 de minute. Se scoate focaccia pe un grătar de prăjituri şi se mănâncă atât cât este caldă. Altfel, se reîncălzeşte în cuptor, la temperatură mică, înainte de a o servi.