Mod de preparare
Folosita mai mult ca un aperitiv de iarna, zacusca se face insa de toamna. Poate fi facuta din ardei si gogosari, din vinete si gogosari sau chiar cu ciuperci, insa este gustoasa oricum ar fi. Daca vrei sa ai provizii in camara ta, citeste retetele recomandate de noi, ca tot de la mama sau bunica le-am aflat.
Zacusca de ardei si gogosari
Ingrediente si cantitati:
1 kg. rosii
4 gogosari
4 ardei grasi
1 morcov mijlociu
1ceapa
2-3 catei de usturoi
50 g. ulei
1 lingura zahar
sare
Atentie: ingredientele sunt pentru 6 portii. Daca vrei sa-ti iasa mai multa zacusca, inmulteste cantitatile cu cate portii (borcane) vrei sa ai in camara.
Mod de preparare:
1. Se fierb rosiile si se trec prin sita. Intre timp, se coc gogosarii si ardeii. Se curata, se indeparteaza cotorul si semintele si se taie felii nu prea marunte.
2. Se curata morcovul si se taie felii. De asemenea, se taie ceapa pestisori. Morcovul si ceapa se prajesc usor in ulei, si cand s-au inmuiat, se pun in sosul de rosii, impreuna cu gogosarii, ardeii si usturoiul. Se adauga zaharul si se potriveste de sare.
3. Pentru pastrarea peste iarna, se adauga, cand este gata, in borcane care se acopera cu hartie pergament sau cu celofan, se leaga si se fierb o jumatate de ora intr-un vas cu apa.
Zacusca de vinete si gogosari
Ingrediente si cantitati:
500 g. rosii
2 vinete mijlocii
4 gogosari
1 ceapa (facultativ)
50 g. ulei
1 lingura zahar
sare
Mod de preparare:
1. Se coc vinetele si gogosarii. Se curata si se toaca impreuna pe fund (se pot toca numai vinetele, iar gogosarii se taie felii). Se oparesc rosiile, se curata pielita si se taie in sferturi.
2. Se pun vinetele, gogosarii si rosiile intr-o cratita cu uleiul in care s-a rumenit ceapa (facultativ). Se pune zaharul, se potriveste de sare si se lasa sa fiarba la foc mic pana mai scade zeama, observand sa nu se prinda pe fund.
intrebare intrebatoare...mi s-a taiat zacusca...adica nu arata asa cum trebuie..ca o pasta...a iesit tot uleiul din ea...la gust e foarte buna...dar arata urat....ce pot sa ii mai fac? cine stie...
la zacusca de vinete se pune si ciuperci?
stiu retetele si sunt cele mai bune,sa aveti pofta!
Eu toamna coc vinete si ardei Kapia si ii pun in pungute la congelator . Daca iarna am pofta de zacusca , decongelez cate o punguta din fiecare si fac atunci . Calesc 3-4 cepe pana sunt aurii , pun apoi ardeii tocati frumos in fasii , dafin ,sare , piper , usturoi tocat si suc de rosii ( rosii decojite din comert !). Cand ceapa este fiarta adaug si vinetele tocate si mai las cateva minute pe foc . Aveti grija sa nu afumati bunatatea de zacusaca!Cred ca e o solutie mai simpla decat sa faci o groaza de borcane iar la urma sa constati ca nu mai sunt bune! In plus , coacerea legumelor o poti face intr-un weekend la padure daca stai la bloc si imbini utilul cu placutul . Ce ziceti de reteta mea ?Va pup si pofta buna !
nu ati facut niciodata gogosri in sos? sunt deliciosi. se pune otetul (1l) ,pasta de rosii(250g),uleiul (0,5l) si 250g zahar sau mierede albine, sare , piper ,foi de dafin , se fierb ,iar cind clocoteste se pun gogosarii(5 kg) taiati felii ,se tin citeva minute pina isi schimba culoarea . se scot si se pun in borcane curate ,se toarna sosul fierbinte si se capseaza borcanele. Se pastreza foarte bine si nu contine conservant.
5 kg. gogosari 500 grame zahar 120 gr. sare 500 ml oţat de vin 1 lingura salicil NU conservant Se taie gogosarii felii cam de 1 cm. latime , se amesteca cu cele de mai sus , se lasa 24 de ore si de pun la borac.FARA sterilizare!!!! Eu la fel pun printre ei si conopida sau umplu gogosari cu conopida printre cei taiati. Este ceva delicios si nu mi s-au stricat niciodata. POFTA BUNA!!!!!!!!!!!!
Am citit retetele de mai sus. Par bune, dar cantitatile mie mi se par prea mici. La noi in Maramures zacusca se face cel putin din: 3 Kg de vinete,3 kg gogosar rosu (putin caliti in ulei), 1,5 kg ceapa(calita- da o aroma mai placuta), si aproximativ 1 litru suc de rosii (recomandabil facut de casa). Dupa ce s-au calit gogosarii si ceapa se amesteca intr-o cratita mai mare, se pun vinetele tocate si sucul de rosii. Se pun la foc mic si se amesteca din cind in cind sa nu se lege. Lasati la foc cam 2 ore pina cind si ingroasa .Cind este aproape gata puneti sare dupa gust, si citeva foi de dafin (3-4 buc) si mai lasati cam 5-10 minute). Cine doreste poate sa puna pt siguranta si putin conservant (eu nu pun, dar nu mi s-a intimplat sa mi se strice). Se pune apoi in borcane si se sterilizeaza cam 2-3 ore. Mai este o reteta de zacusca cu fasole boabe (in loc de vinete), la aceeasi cantitate de gogosar , ceapa si suc de rosii se pune 1,5 - 2 litri de fasole boabe (proaspata). In prealabil fasolea se fierbe in apa cu sare si apoi se pune in restul compozitiei. Sper sa va faca placere reteta noastra din Maramures, mai ales cea cu fasole este foarte apreciata la noi in zona)
zacusca poate sa tina si2ani, daca este corect sterilizata si daca pui aspirina netamponata in timp ce fierbe
sad sa stii ca nu e nevoie sa ai un loc racoros ca sa tii zacusca peste iarna.si eu locuiesc la bloc si o tin in camara.daca e sterilizata corect nu se strica
Imi place mult de tot sa fac zacusca si alte conserve,dar,locuind la bloc nu prea am un loc racoros unde sa depozitez ceea ce prepar.Si dupa ce muncesti o gramada si te chinui sa ti se strice jumatate din conserve,e foarte neplacut.Asa ca nu am alta solutie decat sa pun mai mult legume la congelator,sau sa fac cantitati mai mici de conserve.Dar,oricum zacusca facuta in casa e mult mai buna decat cea din comert.