Ingrediente
1,5 kg obletel de Dunare proaspat,1l apa +o lingura mare de sare grunjoasa,0,5 l otet,6 foi de dafin,o lingura de boabe de piper,o lingura boabe de mustar,100 ml ulei
Mod de preparare
Obletelul se curata de solzi si li se scot intestinele,apoi se indeparteaza capul si inotatoarea de la codite,se spala in mai multe ape reci si se scurg bin si se pun intr-un castronel Se prepara saramura amestecand apa rece cu sarea grunjoasa,amestecand pana ce se topeste sarea apoi se toarna peste obletel in castronel,se lasa 12 ore,intr-un loc racoros. Dupa 12 ore se scoate pestele din saramura,se lasa intr-o strecuratoare sa se scurga bine apoi se pun din nou in castronel,se acopera cu otet rece si se lasa din nou 12 ore la macerat. Dupa 12 ore se scoate pestele si se pune din nou in strecuratoare la scurs. Se pregatesc 3 borcanele cu filet de 400 ml,sa fie curate si uscate apoi se aseaza pestisor langa pestisor,se presara intre ei boabe de piper negru si mustar boabe si cate 2 foi de dafin la borcan.Se umple bine fiecare borcan apoi se toarna ulei cat sa- ii acopere,se strange capacul bine si se mai fierb la bain marin,5 minute de la primul clocot.Se acopera cu un prosop,se lasa sa se raceasca in voie apoi se depoziteaza in camari racoroase.Se poate pastra si pana la un an.Se consuma pestele scos direct din borcan,taiat marunt cu un cutit,adaugata ceapa taiata solzisori(sau ceapa verde taiata marunt) si cateva masline negre si dupa preferinta se poate adauga un pic de otet sau suc de lamaie. Pofta buna!