Ingrediente
Pentru “blat”: o cana de faina, o cana de gris, o cana de zahar. Pentru umplutura: 2 kg de mere, 1-2 pliculete de zahar vanilat, scortisoara dupa preferinte, sucul de la o lamaie.
Mod de preparare
Tortul este fara blat si cand zic asta ma refer la faptul ca nu are aluat/coca, pentru ca o sa vedeti la final, cand o scoateti din cuptor ca se formeaza un fel de blat. Se amesteca zaharul cu faina si cu grisul pana se omogenizeaza bine si acest praf va fi in loc de aluat. Merele se razuiesc fara sa fie decojite, se stropesc cu sucul de la o lamaie si apoi se adauga zahar vanilat si scortisoara si se amesteca. Se foloseste o forma rotunda cu pereti detasabili sau orice tava rotunda de cuptor, se pune o hartie de copt pe fundul ei si apoi se unge cu ulei atat pe fund cat si pe pereti. Se pregateste cuptorul. Tortul se aranjeaza asa: Primul strat este de praf, cam un deget, al doilea e de mere (2 degete) si asa mai departe astfel incat sa fie 3 straturi de praf si 3 de mere. Aveti grija ca straturile de praf sa nu fie mai groase de un deget ca altfel nu se coc. Se da la cuptor 40-50 de minute, iar cand e gata, se lasa putin sa se raceasca si apoi se scoate din forma si se taie sau, daca forma nu e cu pereti detasabili, mai bine lasati-l in tava ca sa nu se rupa.