Ingrediente
Pentru aluat: - 100 gr. faina - 125 gr. zahar - 500 ml. lapte - 7 gr. drojdie uscata - 150 gr. unt - 75 gr. miere - jumatate de lingurita de sare Pentru uns aluatul: - 100 gr. unt - zahar vanilat Pentru uns mucenicii inainte de cuptor: - 1 galbenus - 50 ml. lapte Pentru sirop: - 300 ml. apa - 150 gr. zahar - esenta de rom - 1 plic zahar vanilat - coaja de la o lamaie Pentru uns mucenicii gata copti: - miere Pentru presarat mucenicii la final: - nuca - alune - nuca de cocos
Mod de preparare
Se prepara un aluat moale, elastic, nelipicios din ingredientele prezentate mai sus. Aluatul se poate prepara atat in masina de paine, cu mixerul (gen KitchenAid, Kenwood) sau framantat cu mana. Se amesteca drojdia cu zaharul. Se adauga laptele si se mesteca cu lingura de lemn, dupa care se pune faina treptat, ca sa se incorporeze bine, fara sa faca cocoloase. Se adauga si sarea. Cand amestecul incepe sa capete un aspect de aluat, chiar moale, se incepe framantarea cu mana. Se intercaleaza faina cu untul, apoi si cu mierea si se framanta pana cand aluatul devine nelipicios, elastic. In functie de calitatea fainii se poate adauga/renunta la o lingura de faina. Aluatul astfel rezultat se acopera si se aseaza intr-un loc ferit de curent pana isi dubleaza volumul. Intre timp se amesteca galbenusul de ou cu cei 50 ml. lapte si se lasa deoparte. Pentru prepararea siropului, se adauga intr-o craticioara apa (300 ml.), zaharul (150 gr.), esenta de rom si zaharul vanilat si se pun la foc pana se topeste tot zaharul si siropul da in cateva clocote. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca, iar la urma se adauga coaja de lamaie. Se macina si nuca, alunele si se amestece impreuna cu nuca de cocos. Cand aluatul este gata crescut, se aseaza pe o suprafata presarata cu putina faina si se imparte in multe bucati egale. Se ia cate o bila de aluat si se intinde pe suprafata de lucru. Fiecare bila se rasuceste pana cand ia forma unui covrig, apoi a unui opt (8). Se aseaza mucenicii in tava tapetata cu hartie de copt si se ung cu amestecul de galbenus si lapte. Se aseaza in cuptorul preincalzit la 200 grade pentru 15-20 de minute. Cand sunt rumeniti se scot din cuptor si se ung cu siropul preparat mai sus, apoi cu miere si la sfarsit se presara cu nuca si alune pisate amestecata cu putina nuca de cocos. Pot fi serviti atat calzi, cat si reci. Sunt extrem de pufosi, au un gust deosebit de bun si un miros ce inveseleste intreaga casa. Va doresc pofta buna! Mai multe poze puteti vedea pe blogul: http://olivian92.blogspot.ro/2013/03/mucenici-moldovenesti-sfintisori.html