Ingrediente
Ingredinte pentru Crusta:
300 de grame de faina
100 de grame de unt
1 praf de sare
4-5 linguri de apa foarte rece
Ingrediente pentru umplutura:
600 de grame de capsuni proaspete, spalate, curatate de codita si taiate in bucati
un volum egal cu al capsunilor de bucati de tulpina de rubarba taiate in bucati de 3 cm. sau 400 de ml. gem de rubarba
300 de grame de zahar (daca folositi atat capsuni cat si rubarba proaspete, daca folositi gem, ajung si 150 de grame de zahar)
2 linguri cu varf de faina
½ de lingurita de coaja rasa de lamaie
zeama de la ½ de lamaie
1 lingurita de esenta de vanilie
2 linguri de gris sau pesmet
1 albus crud batut cu furculita
2 linguri de zahar tos (de preferinta zahar brun, dar eu nu am avut, de aceasta data) pentru presarat
in plus: faina pt. presarat planul de lucru, unt pt. uns forma
Mod de preparare
Crusta:
Faina se amesteca cu sarea intr-un castron si se adauga untul rece, taiat in bucatele. Se taie untul in compozitie cu doua cutite sau cu furculita pana cand ajunge sa aiba un aspect nisipos, granulat . Nu se lucreaza cu mainile pentru ca untul s-ar topi si aluatul si-ar pierde textura. Se adauga apa foarte rece, cate 1 lingura o data si se framanta scurt si foarte rapid, atat cat sa se lege compozitia . Nu se adauga mai multa apa decat e nevoie si nici nu se framanta mai mult decat e necesar. Aluatul trebuie sa se poata aduna intr-o bila, atunci cand e gata, care se aseaza pe planul de lucru infainat si se taie in doua parti.Una dintre parti se intinde cu sucitorul intr-un disc de cu diametrul de aproximativ 40 de cm. care se ruleaza pe sucitor si apoi se transfera intr-o forma de tarta unsa cu putin unt. Se preseaza aluatul usor, se inteapa cu furculita din loc in loc si se da la frigider.Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 200 de grade Celsius.
Se aseaza tulpinile de rubabrba intr-o cratita cu o cantitate egala de zahar si in foarte scurt timp, ai un gem de toata frumusetea, acrisor si parfumat ( se fierbe rubarba cu zaharul foarte putin, se ingroasa foarte repede.)
Pentru placinta se foloseste 400 de ml. din acest gem, care se amestea cu capsuni taiate in bucatele mari si pastrand cateva capsuni mai aratoase pentru a le pune pe deasupra.Am adaugat la umplutura 2 linguri de faina, extractul de vanilie, coaja si zeama de lamaie.
Se presara in forma, peste aluat, 1 lingura de gris, apoi se deserteaza deasupra umplutura. Pe deasupra se aranjeaza capsunile pastrate, taiate in 2, si se presara 1 lingura de zahar si 1 lingura de gris.
Din aluatul ramas se intinde o foaie care se taie in fasii din care se formeaza o retea deasupra umpluturii (se poate acoperi pur si simplu umplutura cu o foaie de aluat in care se taie cateva gauri). Se ung fasiile de aluat cu albusul de ou batut si se presara zahar (ideal ar fi fost zaharul brun).
Se da placinta la cuptorul preincins la 200 de grade Celsius, la o inaltime medie, iar dupa 15 minute, focul se reduce la 170 de grade si se mai coace inca 45 de minute. Placinta e gata cand reteaua de aluat este usor rumena iar umplutura bulbuceste apetisant…eh, si-ar mai fi de spus ca in casa miroase intr-un fel de iti dau lacrimile de pofta si simti ca ai manca si cuptorul.
Stiu, va fi foarte greu, dar placinta trebuie lasata sa se raceasca in forma inainte de a fi servita. Merge grozav de bine cu inghetata de vanilie !