Ingrediente
Aluat:
- 1 cub drojdie (50 g)
- 3 căni făină
- 1 căni zahăr
- 2 lg margarină
- 2 plicuri zahăr vanilinat
- coajă lămâie rasă
- 1 cană apă călduţă
- zahăr pudră (ornat)
Umplutură:
- 1 lg scorţişoară
- 1 cană zahăr
- 15 mere
Mod de preparare
Se curăţă merele, se dau pe răzătoarea mare şi se călesc împreună cu zahărul şi scorţişoara. Apoi se dă la răcit.
Până se răceşte ne ocupăm de luat. Într-un castronel punem drojdia sfărâmată cu 2 linguriţe de zahăr, puţină apă calduţă şi amestecăm bine. Pe deasupra punem o lingură de făină şi lăsăm la crescut.
Dizolvăm zahărul în apa călduţă şi adăugăm peste făină. Apoi punem răzătura de la o lămâie, zahărul vanilinat, drojdia crescută, margarina şi le amestecăm până se omogenizează bine. Acoperim castronul cu un prospop şi lăsăm la crescut până ce compoziţia îşi dublează volumul.
Când este gata, întindem prima foaie care se pune în tavă. Adăugăm merele scurse bine şi acoperim cu cea de-a doua foaie peste care punem gălbenuşul de la un ou bătut. Se lasă la foc mediu timp de 20-30 minute.
După coacere se lasă la răcit şi se pudrează cu zahăr farin.
Poftă bună!