Cozonac de casă cu nucă
Desert / 25.05.2016

Ingrediente

Aluat:
 
1 kg făină
250 g zahăr
50 g drojdie proaspătă
500 ml lapte
100 g unt
5 gălbenușuri
o linguriță cu sare
2 pliculețe cu zahăr vanilat
 
Umplutură:
 
250 g miez de nucă măcinată
5 albușuri
100 g zahăr
1 praf de sare
o linguriță esență de rom

Mod de preparare

Se cerne făina o dată sau de două ori, pentru ca aluatul să iasă mai afânat și mai pufos.
Încălzește laptele într-un vas și adaugă pliculețele cu zahăr vanilat, amestecând bine.
Freacă gălbenușurile cu 250 de grame de zahăr, până când zahărul se topește.
Amestecă drojdia cu o linguriță cu zahăr, trei linguri cu lapte cald și o lingură cu făină. 
Pune făina într-un vas mare, bun pentru frământat. În mijlocul ei, fă o gropiță și pune amestecul de drojdie, pe care să-l lași la dospit timp de 15 minute, până își dublează volumul.
Adaugă apoi laptele călduț și gălbenușurile amestecate cu zahăr.
Frământă bine aluatul cu pumnii și palmele, timp de cel puțin 30 de minute, adăugând treptat untul moale, la temperatura camerei.
Se lasă aluatul la dospit timp de o oră, acoperit, lângă o sursă de căldură, într-o cameră cu temperatură constantă, de peste 25 de grade.
 
În timp ce aluatul este la dospit, bate bine albușurile cu puțină sare, adăugând treptat 100 de grame de zahăr, până când obții o spumă consistentă.
Amestecă cu grijă spuma de albușuri cu nuca măcinată și o linguriță cu esență de rom.
După ce a crescut aluatul, împarte-l în patru părți egale.
Presară făină pe blatul de lucru și întinde fiecare porție cu sucitorul astfel încât diametrul foii să fie cât lungimea formei de cozonac.
Adaugă un sfert din compoziția de nucă pe fiecare foaie, distribuind uniform.
Rulează foile și împletește-le două câte două.
 
Pune cozonacii în forme tapetate cu hârtie de copt și unse cu puțin ulei.
Lasă-i la dospit, la căldură, până când își dublează volumul, apoi unge-i cu un ou bătut amestecat cu o linguriță cu zahăr.
Pune-i în cuptorul încins la 180 de grade timp de o oră, având grija ca în prima jumătate de oră să nu deschzi cuptorul.
Scoate-i din cuptor, stropește cu puțină apă și acoperă-i cu prosoape de bucătărie din bumbac.
Se taie numai după ce s-au răcit complet.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro