Ingrediente
1 kg de faina
700 g cartofi
1 capatana varza murata
300 g telemea sau cas de oaie
1 lingurita rasa sare
apa calduta
30 ml ulei (pentru aluat)
ulei pentru prelucrat si copt
Mod de preparare
Faina se amesteca impreuna cu sarea si cu apa calduta cit cuprinde sa fie o coca moale . Se framinta . bine 20 de minute .
In timp ce framinti , adaugi ca la maioneza uleiul .
Intre timp se curata si se fierb cartofii si se caleste varzataiata marunt( dupa ce a fost tinuta in apa la desarat).
Aluatul se rastoarna pe masa pe care am pus putina faina . Se portioneaza in bucati cit un mar si se lasa sa se odihneasca 15 minute .Se unge cite o foaie cu ulei , apoi se intinde cit de subtire se poate cu mina .
Pe o margine a foi intinse subtire se pune un rind de cartofi ,varza calita sau brinza razuita, apoi se ruleaza foaia si se stringe in forma de spirala (rotund)
Se intinde putin cu facaletul , pina se face de dimensiunea tigaii in care le coacem.Se coc pe ambele parti pina se rumenesc frumos. Daca mai e nevoie se mai adauga ulei, dar putin.
Dupa ce s-au copt , cele cu brinza sau cu cartofi, pot fi unse deasupra cu putina smantina, inainte de a fi servite.