Ingrediente
500 g faina,
un cub drojdie
sare, apa calduta
1 ou
Pentru umplutura de primavara
500 g " buruieni verzi diverse" : frunze spanac, frunze salata verde, frunze stevie, o legatura ceapa verde, usturoi verde, frunze marar, patrunjel.
ulei
200 g smantana
Pentru umplutura de vara
3-4 cepe
3-4 ardei
500 g rosii
ulei, sare.
Mod de preparare
Se framanta un aluat de paine din faina, sare, dojdie si apa calduta si se lasa la dospit.
Pentru umplutura de primavara se toaca verziturile si se calesc putin in ulei, apoi se lasa la racit.Cand s-au racit se amesteca cu smantana, sare.
Pentru umplutura de vara se calesc in ulei cepele taiate solzisori cu ardeii taiati marunt, la final se adauga rosiile curatate de coaja si taiate bucatele.Se calesc bine pana scade putin zeama care o lasa, dar totusi sa ramana mai zemoase.
Cand e dospit aluatul se imparte in 3-4 parti egale. Din fiecare parte se lateste cu sucitorul cate o foaie mai groasa care se umple cu umplutura si se ruleaza, apoi capetele se lipesc putin sa se sigileze continutul. Se pun suciturile in tava unsa cu ulei se ung cu ou batut si se coc in cuptorul incins. Este delicioasa atat calda cat si rece la un pahar de bere.