Piftie de crap
Mod de preparare
Trebuie sa incerci aceasta reteta veche, lipoveneasca. Pe langa faptul ca este usor de facut este un fel de mancare foarte elegant.Ingrediente:
1 kilogram de peste, de prefarat intreg, doi morcovi, o radacina de patrunjel si o telina mica, sare, 4-5 catei de usturoi.
Preparare:
Curata pestele si taie-l in bucati potrivite si pune-l la fiert in apa rece, cu un praf de sare. Pune la fiert si capul pestelui. La un kilogram de peste pune maxim un litru si jumatate de apa. Separat intr-un alt vas fierbe morcovul, telina si radacina de patrunjel.
Lasa pestele sa fiarba la foc mic circa 15 minunte dupa ce incepe sa clocoteasca. Cand este facut scoate-l cu o spumiera, ca sa nu se rupa si lasa-l sa se raceasca pe o farfurie. Poti scoate oasele mari. Lasa supa de peste sa mai clocoteasca putin, pana cand daca iei o picatura intre degete o simti cleioasa. Poti pune in supa un plic de gelatina astfel incat aspicul de peste sa se lege mai repede. Potriveste de sare.
Cand este gata si supa si legumele aranjeaza piftia de peste fie in vase separate fie intr-un singur vas. Pune pestele, aseaza bucati de morcov, telina si din radacina de parunjel. Striveste usturoiul cu latul cutitului, pune-l intr-o sita si trece prin aceasta supa de peste, in farfuri. Seveste piftia cu mamaliga moale. Daca vrei poti incerca sa servesti piftia cu mamaliga prajita (o mamaliga mai tare, lasata bine la racit, pe care o tai felii si o prajesti putin in ulei foarte bine incins).