Ingrediente
2 vinete de mărime medie
150 ml ulei extravirgin de măsline
150 ml sos de roşii
1 lingură de pastă de roşii
100 gr parmezan ras
2 căţei de usturoi
un sfert de legătură de pătrunjel
sare
Mod de preparare
Taie vinetele în felii de 1,5 cm grosime. Toarnă ulei într-o cratiţă largă şi prăjeşte cam trei minute pe fiecare parte feliile de vinete, până când acestea se rumenesc uşor. Ţine cont că vinetele trebuie coapte în mai multe tranşe, fără să le înghesui în tigaie, adăugând de fiecare dată câte un sfrt din cantitatea de ulei. Când feliile se rumenesc, le poţi pune într-un bol.
Scurge uleiul rămas în cratiţă, pune usturoiul strivit şi căleşte-l timp de un minut. Toarbă sosul şi pasta de roşii şi jumătate din pătrunjelul tocat.
Pune acum feliile de vinete înapoi în cratiţă, presară sare peste ele şi toarnă 200 de militri apă, apoi mişcă uşor tigaia, pentru ca sosul să pătrundă bine vinetele. Toarnă sos cu o lingură pe deasupra şi lasă-le la fiert la foc potrivit, timp de 10 minute, fără să amesteci în cratiţă, pentru a nu sfărâma vinetele - e suficient să o scuturi cu mişcări pe orizontală. La sfârşit, când uleiul se ridică deasupra sosului de roşii, poţi să opreşti focul şi lasă tigaia să se mai răcească, apoi presară parmezanul ras şi pătrunjelul rămas.