Ingrediente
blat: 240 de grame de sfecla rosie fiarte sau coapta (a mea a fost din salata de sfecla si as fi pus mai multa, dar nu am mai avut) 3 oua 80 de ml. de ulei 200 de grame de faina 1 lingurita rasa de praf de copt 1 catel de usturoi zdrobit 1 varf de cutit de chimion macinat 1lingurita de paprika dulcesare si piper crema de branza: 500 de grame de branza de vaci proaspata 1/2 de ceapasmantana pana la obtinerea unei creme fluide (aproximativ 200 de grame) sare si piper alb
Mod de preparare
Dupa cum am spus deja, am convingerea ca ar fi mers fara probleme pana la 300 de grame de sfecla rosie, dar nu am avut mai multa. Am scurs, asadar, sfecla (din salata) de lichid, am pus-o in blender impreuna cu catelul de usturoi si 1 ou intreg si am maruntit-o pe cat posibil. Am pus pasta de sfecla intr-un bol si am adaugat cele 2 oua intregi ramase, paprika, chimionul, piperul si un strop de sare. Am mixat pana ce compozitia s-a omogenizat, apoi am adaugat uleiul in fir subtire (ca la maioneza), amestecand cu mixerul in continuare. Am amestecat faina cu praful de copt si am adaugat-o la compozitia din bol, omogenizand usor cu o spatula. Am preincis cuptorul la 180 de grade Celsius. Intr-o tava acoperita cu hartie de copt, am turnat aluatul cu sfecla si l-am nivelat. Am copt blatul in cuptorul preincins la 180 de grade Celsius timp de aproximativ 15 minute ( pana cand o scobitoare introdusa in mijlocul blatului a iesit curata). Am lasat blatul sa se raceasca, intre timp am preparat crema de branza. Am pus ceapa maruntita cat de cat in blender, apoi am adaugat branza si putin cate putin din smantana, pana la obtinerea unei creme fine, pe care am condimentat-o dupa gust cu sare si piper alb. Am decupat marginile blatului racit, apoi l-am taiat in 3 parti egale. Cu un cornet pentru ornat la care am atasat un varf cu deschizatura larga, stelata, am turnat crema de branza pe blat. Am construit tortul acoperind cu crema fiecare strat de blat. In final, am ornat cu crema de branza si deasupra.