Gogonele in saramura
Mod de preparare
Gogonelele se numara printre cele mai iubite muraturi si nici nu ne inchipuim o iarna fara a le avea pe masa. Iata o reteta simpla:
Ingrediente:
- 10 kg gogonele
- 5 kg apa
- 125 g sare
- usturoi
- morcovi si telina dupa gust
- 2 - 3 bucati de hrean
Mod de preparare:
Spala gogonelele si asaza-le in borcane mari, adaugand printre ele felii de morcovi, frunze si radacina de telina, usturoiul si hreanul, pe care il pui cat mai aproape de gura borcanului.
Fiebe apa cu sarea si toarn-o peste gogonelele asezate in borcane.
Lasa borcanele descoperite pentru cateva zile, la temperatura camerei, iar cand gogonelele au inceput sa fermenteze (se se acreasca), sigileaza borcanele si transporta-le intr-un loc mai racoros.
Buna ziua, Am pus gogonele acum 6 zile ,si am observat ca au inceput sa fiarba,va rog sa-mi spuneti cum le mai pot salva. Multumesc!!!
Pentru a grăbi fermentația la gogonele se înțeapă de două sau trei ori gogoneaua cu furculița sau scobitoarea pentru a pătrunde saramura în gogonea,mai ales dacă s-a pus târziu sau mediul de depozitare este scăzut,rece.
eu le pun intr-un recipient mai mare ..amestecate cu pepenasi ..si cam o data la 1 saptamana le vantur si nu fierb apa..in rest floarea nu ma deranjeaza..:)
toarna saramura intr-un vas (arunci o parte din ea), adaugi apa si fierbi, apoi torni din nou peste muraturi.
AM PUS MURATURILE ACUM 5 ZILE SI ACUM AM OBSERVAT CA SARAMURA ESTE PREA SARATA CE POT SA FAC? ASTEPT RASPUNS URGENT
Am ous gogonele in saramura acum 2 saptamani si am observat abia acum ca au inceput sa fermenteze. Cand am deschis capacul unui borcan, a curs apa pe jos. Si am remarcat ca asa sunt toate. Va rog spuneti-mi cele pot face ca sa nu le arunc.
am si eu o intrebare....ce sa le fac la muraturi sa nu mai faca floare deasupra...e prima oara cand pun&nu prea stiu....astept&eu un raspuns va rog frumos.....mersi
reteta este asa: gogonele,morcovi,varza,sfecla rosie,conopida,ardei verde si telina daca va place puse in galeti, borcane sau in "butoiul de lemn"cu zice terezia, ardeiul si varza crestate putin dupa care se face o saramura din apa rece si sare mare de sac,la 10 l de apa se pune o galetuta de un litru de iaurt de sare se amesteca pana se dizolva sarea si se pune peste legume.Se mai umbla la ele cam o data la 3 zile.Daca apa se trage se ia cu o cana din compozitia de apa cu sare si se pune inapoi aceeasi cantitate de apa proaspata.Sper ca m-am facut inteleasa si spor la treaba.
Bunica mea facea cele mai bune gogonele murate. Nici mie si nici mamei nu ne reuseau asa. Cred ca era o reteta foarte simpla, bunica locuia la tara, undeva mai departe de oras si nu cred ca punea multe condimente, dar erau deosebite. Nu stiu cum ii reuseau:reteta, faptul ca le punea foarte proaspete, cum le culegea din gradina,sau fap[tul ca erau multe, in butoi de lemn. Daca are cineva o reteta simla?
ale mele se strica intotdeauna.la 2 zile trebuie sa incep sa le mananc ca sa zic ca arunc direct banii
EU MAI ADAUG SI 70-100 DE ML DE OTET DIN VIN LA CANTITATEA PE CARE ATI ALES-O DUMNEAVOASTRA . INCERCATI!!!!