Vitaminele si mineralele se gasesc in alimente in cantitati mici si sunt necesare pentru ca organismul sa functioneze corespunzator.
Vitaminele si mineralele se gasesc in alimente in cantitati mici si sunt necesare pentru ca organismul sa functioneze corespunzator. Vitaminele ajuta la procesarea altor nutrienti (proteine, grasimi, carbohidrati si minerale) si ajuta la formarea globulelor, a hormonilor, a materialului genetic si a substantelor chimice din sistemul nervos.
Vitaminele sunt clasificate ca fiind "solubile in apa" sau "solubile in grasimi" (liposolubile), datorita proprietatilor chimice ale acestora.
Vitaminele solubile in apa includ vitamina C si grupa de vitamine B. Vitaminele solubile in grasimi includ vitaminele A, D, E si K.
Mineralele se impart in doua categorii: macro-minerale si oligominerale. Macro-mineralele sunt cerute de catre organism in cantitati mari. Acestea sunt: calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu si clor. Oligomineralele, pe de alta parte, sunt cerute de catre organism in cantitati mici. Acestea sunt: fier, cupru, zinc, iod, fluor, crom, seleniu, mangan si molibden.
Antioxidantii reprezinta sistemul natural de aparare a organismului impotriva radicalilor liberi si includ vitaminele C si E si alti compusi asemanatori vitaminelor, cum ar fi carotenul (alfa si beta carotenul), licopenul si luteina, dar si oligominerale, cum ar fi seleniul. Functiile acestor substante compuse nu se rezuma la actiunea de anti-oxidare, dar s-a stabilit ca aceasta este una din cele mai importante functii ale acestor compusi.
Pentru a ne intari sistemul natural de aparare impotriva radicalilor liberi este foarte important sa consumam fructe si legume in cantitati mari. Stilul de viata modern si alert, bazat pe consumul de alimente semipreparate, ne impiedica de obicei sa ne stabilim o dieta echilibrata, cu continut ridicat de nutrienti.
Vitamina A
Vitaminele B
Vitamina C
Vitamina D
Vitamina E
Vitamina K
Sursa: Nutrilite