Vitamina C
Dietă & Fitness · Nutritie / 02.10.2009

Vitamina C, sau acidul ascorbic, este probabil cel mai cunoscut nutrient esential din grupul vitaminelor. Adesea asociata cu prevenirea si tratarea racelilor si gripelor, vitamina C contribuie la lupta sistemului imunitar impotriva bacteriilor si virusilor.

Vitamina C, sau acidul ascorbic, este probabil cel mai cunoscut nutrient esential din grupul vitaminelor. Adesea asociata cu prevenirea si tratarea racelilor si gripelor, vitamina C contribuie la lupta sistemului imunitar impotriva bacteriilor si virusilor.

Rolul vitaminei C

Vitamina C este un antioxidant important care ajuta la lupta impotriva radicalilor liberi, dar este de asemenea si o vitamina multifunctionala. Proprietatile antioxidante ale vitaminei C ajuta la eliminarea radicalilor liberi. Vitamina C contribuie la mentinerea sanatatii pielii si a tesutului conectiv al pielii, muschilor si organelor, de asemenea formeaza o parte din enzime si ajuta la capacitatea de asimilare a fierului.


Vitamina C ajuta de asemenea la functionarea glandei suprarenale, care sprijina organismul in lupta cu stresul de orice fel. Omul este unul dintre cele trei grupuri de mamifere care nu-si pot produce singure un stoc de vitamina C. Vitamina C este principalul antioxidant solubil in apa al omului. Aceasta este absorbita printr-un sistem activ de transportare localizat in intestin si este eliminata prin rinichi. Vitamina C ajuta de asemenea la prevenirea oxidarii anumitor vitamine liposolubile, cum ar fi vitamina A, vitamina E si unele vitamine din grupul vitaminelor B.


Colagenul

Colagenul este substanta cu cea mai raspandita prezenta in organism, in special in tesutul conectiv. Vitamina C joaca un rol vital in formarea colagenului. In lipsa vitaminei C, formarea colagenului este intrerupta, creand organismului numeroase probleme. Colagenul este adezivul care uneste toate componentele organismului. Este tesutul care leaga muschii de schelet, pielea de muschi si mentine toate componentele impreuna.

Colagenul are putere de extensie si este o proteina rigida, fibroasa, reprezentand componenta principala a tesutului conectiv, care include oasele, dintii, cartilagiile, tendoanele, ligamentele, pielea si vasele de sange. Structura corpului depinde de colagen, iar calitatea colagenului depinde la randul ei de vitamina C (pe langa alti factori).


Vitamina C ajuta sistemul imunitar in doua dintre functiile lui principale: prin stimularea productiei de globule albe care lupta impotriva intrusilor si de asemenea prin cresterea productiei de anticorpi (proteine din organism produse ca reactie la infectii). Vitamina C poate de asemenea scadea productia de histamina, proteina asociata cu alergiile. Vitamina C ajuta la absorbtia fierului, in special din surse vegetale (grau, fasole uscata, linte, legume, fructe, nuci si seminte). Fiind solubila in apa, ceea ce inseamna ca surplusul se elimina, trebuie furnizata permanent organismului prin alimentatie.


Necesarul zilnic

Necesarul zilnic de vitamina C este de 60 mg. In functie de conditiile specifice, de exemplu un stil de viata agitat sau instalarea unei infectii, se recomanda suplimentarea cantitatii de vitamina C pentru a imbunatati reactia sistemului imunitar.

Surse de vitamina C

Fructele si legumele sunt singurele care contin cantitati suficiente de vitamina C, iar aceasta este folosita adesea ca supliment in alimente. Deoarece vitamina C se pierde usor din alimente in timpul prepararii, gatirii sau stocarii acestora, alimentele trebuie stocate un timp scurt si trebuie evitata mentinerea lor mult timp in apa.

Surse naturale importante de vitamina C sunt kiwi, citricele, ciresele acerola, ardeiul, macesele.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro