Vitamina D
Vitamina D include toate variatiile acestei vitamine pe baza de sterol, solubile in grasime, cele mai eficiente fiind colecalciferolul (D3) si ergogocalciferolul (D2). Acesti nutrienti sunt similari colesterolului
Vitamina D include toate variatiile acestei vitamine pe baza de sterol, solubile in grasime, cele mai eficiente fiind colecalciferolul (D3) si ergogocalciferolul (D2).Acesti nutrienti sunt similari colesterolului, cu o componenta grasa si ceroasa, si pot fi asimilati de catre organism. Vitamina D este benefica pentru dezvoltarea sistemului osos si pentru intretinere.
Rolul vitaminei D
Vitamina D regleaza absorbtia mineralelor calciu si fosfor, nivelul acestora in sange si asimilarea acestora in sistemul osos si dinti, asa-zisa mineralizare a acestora, care este esentiala pentru rezistenta si forta lor. Fiind un bun ‘jucator de echipa’, aceasta interactioneaza cu alti nutrienti esentiali pentru lupta impotriva infectiilor si contribuie la pastrarea pielii sanatoase si a muschilor puternici, ca si la reducerea caderii dintilor, a problemelor cu gingiile si a osteoporozei si grabeste vindecarea fracturilor.
In unele cazuri, vitamina D actioneaza mai degraba ca un hormon decat ca o vitamina, pentru ca este produsa intr-o zona a corpului si intra in sange pentru a actiona asupra altor zone, in special asupra oaselor. Aceasta interactioneaza de asemenea cu paratiroida pentru a produce vitamina D3 activa atunci cand este necesar, iar structura ei moleculara este similara hormonilor estrogen si cortizon.
Necesarul zilnic
Vitamina D este supranumita ‘vitamina soarelui’ pentru ca poate fi produsa de piele prin expunerea precursorilor la ultravioletele (UV) luminii solare. Persoanele cu tenul inchis la culoare sau care traiesc intr-un mediu intunecat sau poluat, intrun mediu cu ierni lungi sau care nu petrec suficient timp afara ziua au o productie de vitamina D redusa, care nu poate acoperi deficientele din dieta. Astfel, doza zilnica recomandata pentru adulti este de 5 g, desi doctorii recomanda doze mai mari pentru unele categorii de populatie, in functie de necesitate. Datorita rolului important in dezvoltarea si intretinerea oaselor, o cantitate adecvata de vitamina D este foarte importanta pentru copii si adolescenti, dar si pentru adulti.
Spre deosebire de vitamina C, o cantitate prea mare de vitamina D poate fi toxica, cu efecte negative acute sau cronice asupra sanatatii, unul dintre ele fiind dereglarea metabolismului calciului cu efecte negative asupra structurii oaselor.
Surse de vitamina D
Fiind o substanta liposolubila, vitamina D se gaseste de obicei in partea grasa a alimentelor animale, in timp ce precursorii acesteia, asa-numitele pro-vitamine, se gasesc in alimentele vegetale si animale.
Surse de vitamina D: Peste gras, galbenus de ou, unt, ficat, ulei de peste, (de consumat in cantitati mici)