Ingrediente
Ingrediente pentru blat 1 cana de faina 1 cana de lapte 1 cana si jumatate de zahar 1 pachet de unt 2 oua 100 gr nuci 1 plic cacao de 50 gr 1 praf de sare 1/2 plic praf de copt esenta de rom *cana mea are 200 ml.Masurati toate ingredientele cu aceeasi cana. Ingrediente pentru crema de iaurt 200 ml frisca lichida 300 gr iaurt 6 linguri pline zahar pudra 1 plic gelatina granule 1 compot (400 gr) piersici 1 zahar vanilat Ingrediente pentru jeleul de portocale 300 ml suc de portocale 100 gr zahar 2 pliculete de gelatina Pentru decorare 200 ml frisca batuta
Mod de preparare
Mod de preparare blat Punem la fiert laptele,zaharul,untul si cacaoa.Amestecam continuu, pana cand compozitia incepe sa fiarba si se omogenizeaza.Dupa ce a fiert,luam din aceasta compozitie 1 cana (200 ml) in care se adaugam putina esenta de rom.Aceasta va fi siropul pentru blat. Separam galbenusurile de albusuri.Albusurile le batem spuma. Lasam sa se raceasca bine restul de compozitie,apoi adaugam galbenusurile.Dupa ce le incorporam usor, adaugam faina amestecata cu praful de copt.La final punem treptat (cate o lingura)albusurile batute spuma,apoi adaugam si nuca tocata marunt. Intr o tava unsa si tapetata cu hartie pentru copt punem compozitia si o dam la cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 30-35 minute.(puteti face proba cu scobitoarea)Lasam blatul sa se raceasca foarte bine apoi il taiem in doua parti egale. Mod de preparare crema de iaurt 1.Taiati piersicile bucati mici,apoi puneti-le intr-o strecuratoare la scurs. 2.Hidratati gelatina intr-o jumatate cana de compot 10 min,apoi o puneti apoi pe foc ,sa se incalzeasca ,fara sa fiarba. 3.Amestecati iaurtul cu zaharul pudra si zaharul vanilat,apoi puneti gelatina calduta(atentie sa nu se raceasca complet!) si incorporati bine. 4.Adaugati frisca batuta si piersicile. 5.Bagati crema la rece timp de aproximativ 30 minute(nu mai mult). Mod de preparare jeleu de portocale: Sucul de portocale se pune pe foc cu zaharul si gelatina(hidratata in prealabil timp de 10 minute in apa rece) si se lasa pana ce zaharul este topit.(nu trebuie sa fiarba) Asamblarea tortului 1.Asezati inelul pentru tort pe un platou. 2.Puneti primul blat,apoi insiropati cu jumatate din cantitatea oprita de la compozitia pentru blat. 3.Turnati jumatate din crema de iaurt peste blat intinzand-o uniform.Daca crema vi se pare moale mai dati totul la frigider timp de ~10 minute. 4.Puneti jumatatea ramasa de blat,insiropati,apoi puneti restul de crema.Lasati la frigider din nou pentru 15 minute. 5.Turnati jeleul de portocale uniform si lasati tortul la rece inca 60 de minute. 6.Decorati marginile tortului cu frisca. 7.Inainte sa desfaceti inelul treceti cu grija de jur imprejur cu un cutit pentru a dezlipi marginile. 8.Dati la frigider pentru cateva ore inainte sa-l serviti. Pofta buna!