Ingrediente
Pentru blat: 150 de grame de ciocolata amaruie (65-70 % cacao), 150 de grame de unt, 100 g zahar pudra si 100 de grame de zahar tos, un baton de vanilie, 6 oua mari, 150 de grame de faina, 300 de grame de dulceata de caise (obligatoriu). . Pentru glazura: 200 de grame de zahar, 125 ml de apa, 200 g ciocolata amaruie
Mod de preparare
Rupe tableta de ciocolata de 150 de grame in bucatele, si pune-o intr-un vas la bain-marie sa se topeasca incet. - Pune untul moale, adauga zaharul pudra, si semintele din batonul de vanilie. Amesteca cu mixerul, si adauga, pe rand, alternativ, ciocolata topita si cate un galbenusi de ou, pana se termina si ouale si ciocolata. - Bate albusurile spuma impreuna cu zaharul tos, pana ce acesta se topeste complet, iar albusul devine foarte tare si dens. - Amesteca jumatate din albusurile spuma in crema de ciocolata, adauga faina cernuta, apoi restul de albus. Amesteca incet cu o spatula pentru ca aluatul sa ramana pufos si aerat. - Pune pe fundul unei forme cu diametrul de 24 cm hartie de copt, toarna compozitia si neveleaz-o cu o spatula. - Incinge bine cuptorul si pune tortul. In primele 15 minute lasa usa de la cuptor deschisa, dupa care inchide usa cuptorului si mai lasa-l inca 30-40 de minute. - Rastoarna blatul pe un fund de lemn, scoate hartia si lasa-l sa se raceasca de tot. Taie-l in doua pe orizontala. - Pune dulceata de caise la bain-marie. Cand s-a incalzit, rastoarna dulceata intr-un blender, pune o lingura de coniac si omogenizeaza bine. - Cand se monteaza tortul, se unge toata suprafata lui cu dulceata. Daca dulceata este calduta este mai bine. Prepara glazura: - Pune zaharul cu apa la foc. Dupa ce incepe sa clocoteasca, mai lasa-l 4 minute. Da deoparte siropul obtinut si topeste ciocolata in banin-marie. Apoi adauga incet ciocolata topita in siropul de zahar fierbinte, amestecand cu un tel para. Amesteca incet ca sa nu intre aer in glazura, pana rezulta o glazura groasa si neteda. - Toarna glazura pe mijlocul tortului si intinde repede pe suprafata si pe margini. Se pune tortul pe un platou si se lasa sa se intareasca glazura. Orneaza cat de simplu se poate. - Lasa tortul sa se raceasca la temperatura camerei si serveste-l abia dupa 24 de ore de la preparare. Se pastreaza in frigider!