Prajitura cu foi de zahar ars si crema de lamaie
Mod de preparare
O prajitura de maestru, pe care o poate face insa, oricine. Combinatia de zahar ars din blat si crema de lamaie este delicioasa.Ingrediente:
- pentru blat: 500 de grame de faina, 100 de grame de zahar, 150 de grame de unt, 100 de grame de smantana, un ou, un plic de praf de copt.
- pentru crema: 5 linguri de faina, 200 de grame de unt (nesarat, cu minim 50% grasime), 200 de grame de zahar pudra, jumatate de litru de lapte, coaja si zeama de la doua lamai.
Preparare:
- Pune zaharul pentru blat, intr-o cratita, la topit. Lasa-l pana se face maro, stinge-l cu o cana de apa fierbinte si lasa totul pe foc pana ce zaharul se topeste complet.
- Untul (la temperatura camerei) se amesteca cu oul intreg, cu smantana si siropul de zahar ars. Adauga faina, amestecata cu praful de copt, toata odata, si omogenizeaza compozitia cu mana, dar fara a framanta coca.
- Imparte aluatul in patru. Intinde, din fiecare bucata, cate o foaie, pe care o coci pe fundul tavii (unse cu unt) de la aragaz, la foc moale, pana se coloreaza putin.
- Foile se pun unele peste altele si se lasa sa se raceasca (sunt rigide ca un biscuite).
- Cat se coc foile pregateste crema. Amesteca faina cu laptele si pune totul pe foc. Amesteca si cand se ingroasa, da deoparte si lasa sa se raceasca.
- Rade coaja de la lamaie si stoarce sucul.
- Amesteca untul moale cu zaharul si cand pasta de faina s-a racit adauga cate putin, in crema de unt, alternand cu sucul de lamaie. Adauga si coaja de lamaie.
- Monteaza prajitura. Pune prima foaie intr-o tava de aragaz, pune crema, si asa pana asezi toate cele patru foi. Da prajitura la rece, cel putin 12 ore. Tai-o bucati si inainte de a le scoate din tava pudreaza-le cu zahar.
In primul rand in foto este prezentata prajitura Marlenka care nu are nici in clin nici in maneca cu reteta scrisa aici! Nu zic ca acea prajitura cu foi de zahar ars nu este buna... dar de ce nu se pune poza prajiturii alaturata retetei date? Marlenka, are foi cu miere si sunt foi moi se intind cu lingura pe hartia de copt (este un aluat curgator). Crema prajiturii marlenka contine lapte condensat, oua, miere, unt, fara faina fara altceva in ea! Din acest motiv nu incerc niciodata retete expuse in reviste ptr ca nu se zice sursa in primul rand, iar in al doilea rand multe dintre ele sunt retete eronate! Nu ma refer fix la Eva cand zic asta in general! Marlenka poate fi in varianta mai noua si cu o crema de vanilie dar foile sunt la fel cu miere si crema la fel contine si miere! Unde este zaharul pudra de la aceasta prajitura pusa aici foto? Normal ca nu exista ptr ca in foto este prajitura Marlenka! Eu zic ca asa este corect de unde luati pozele si retetele sa amintiti sursa. Neamintind, faceti trafic si bani pe munca altora!
este foarte buna aceasta prajitura! nu mai stiu de cate ori am facut aceasta prajitura!
Nu stiu de ce pentru unii a fost un esec. In Israel a devenit un adevarat succes si a fost facuta in 3 luni de vreo 6 ori! Multumesc!
eu vreau sa vad doar cum se pregatesc foile nu cum se face o prajitura cu foi de zahar ars ci vreau sa vad doar cum se fac foile
Am incercat-o, dar nu mi s-a parut ft buna. Nu mai fac aceasta reteta!
e delicioasa.eu o cumpar din magazinul polonez din dublin.se numeste MARLENCA.e buna buna .eaxct asa arata si pe ambalaj ca in aceasta poza.e buna rau.
am incercato si mia venit foarte bine,e f buna
cu ce ai pudrat prajitura deasupra ai pus crema si apoi nuca si observ si umbre de ciocolata raspunde-mi fiindca vreau s-o fac cu o ocazie speciala mersi
doar eu pot sa fac o asemenea prajitura
CLAU deasupra este zahar ars sfaramat pana a ajuns asa pudra iar peste el este ciocolata topita ce mare filozofie
Interesanta asociere intre aroma de lamaie si cea a zaharului ars...EU aceasta cream o folosesc and fac tort si il ornez cu jeleuri cu aroma de lamaie...e in deliciu...
in reteta scrie smantana..se refera la smanatana dulce ca pt frisca sau smantana acra pasteurizata???
da.este ok.doar ca v-as sugera sa coaceti pe hartie de copt (chiar daca este pe fundul tavii)eu am intins compozitia cu paleta pe hartia unsa si apoi am copt pt.ca e moale coca si nu merge intinsa altfel.
am facut, e foarte. foarte buna, dar nu imi dau seama ce mai este deasupra
de pasti am sa o incerc si eu. sper sa nu dau gres cu ea
cum am citit reteta m-am si hotarat s-o incerc.rezultatul e extraordinar.o prajitura simpla de facut si super delicioasa.ce am inlocuit in ea(reteta)a fost zaharul care a fost tos in loc de pudra.dar nici nu s-a simtit.asa ca doamnelor incercati-o fara frica.sotul si fetita mea au devorat-o imediat.....
wow!si eu asa am zis pina n-am incercat-o.asa ca nu va ambalati pina nu o incercati.sorry.
super prajitura abia astept sa o fac si eu
super prajitura abia astept sa o fac si eu felicitari
super prejitura, o voi face si eu mmmmmm, abia astept
sal sunt alyna si cand am citit acesta reteta mia parut ca este foarte interesanta si ai vrea tare mult sa o incerc :);;)
Wow! O adevarata simfonie a aromelor. Abia astept sa o incerc! Va voi spune si daca mi-a iesit... :) Super retete, propunerile voastre. Si, nu in ultimul rand, La multi ani pentru 8 Martie, tuturor! Cu prietenie, Adele www.noaptebunacopii.wordpress.com