Lapte de pasare
Mod de preparare
Un dulce ca amintirile din copilarie.Ingrediente:
6 oua, doua albusuri, 20 de linguri de zahar tos, 750 mililitri de lapte, un baton de vanilie, 50 mililitri de rom, o jumatate de tableta de ciocolata amaruie.
Preparare:
- Separa galbenusurile de albus. Bate albusurile, toate opt, spuma foarte bine. Adauga pe rand zaharul tos (doua linguri nu foarte pline, de zahar la fiecare albus), si bate in continuare cu mixerul pana ce se topeste, iar albusul spuma este foarte tare si sticlos.
- Pune laptele intr-un vas, pe foc. Pune in lapte batul de vanilie, intreg. Cand laptele incepe sa clocoteasca, lasa focul mic (astfel ca laptele sa fiarba foarte incet) si pune cu lingura bulgari mici din albusul batut spuma. Intoarce galustile de albus, pe fiecare in parte. Sunt gata intr-un minut. Pune bulgarii de albus, scursi bine de lapte, folosind o spumiera, intr-o farfurie incapatoare.
- Da laptele deoparte. Scoate batul de vanilie, taie-l pe lung, scoate cu un cutit semintele de vanilie si pune-le in lapte. Bate galbenusurile cu mixerul impreuna cu patru linguri de zahar (cat a mai ramas), foarte bine. Adauga romul si ciocolata rasa prin razatoare.
- Rastoarna crema de galbenus in lapte (care nu trebuie sa fie foarte fierbinte), in timp ce amesteci energic cu un tel, in forma de para. Pune toul pe foc, la foc mic sau in bain-marie si amesteca pana ce laptele se ingroasa putin. Cat sta pe foc laptele cu galbenusuri amesteca in continuu. Laptele cu galbenusuri nu trebuie sa ajunga sa clocoteasca, iar in final trebuie sa fie ca o smantana subtirire.
- Pune in castroane (de o portie), trei-patru galusti de albusi si adauga incet, cu un polonic crema cu lapte.
Sfat Eva: daca vrei poti presara pe galusti, cand servesti pudra de cacao sau scortisoara.
asta nu este reteta originala :))))dar voi credeti tot ce se posteaza aiki
Daca ii pui ciocolata nu mai e lapte de pasare ci eventual ciocolata de pasare. Dar nu ma indoiesc ca nu poate fi foarte bun.Am sa incerc.
1.ouale sunt prea putine...zic eu am efectuat retzeta motamo ...and ....nu a fost exact cum o "facea" mamon!?!!!!!
Tocmai am facut, de curand, lapte de pasare. Dar, recunosc, varianta aceasta, cu ciocolata nu am incercat-o. Dar nu e timpul pierdut, nu-i asa? :) Cu urari de bine, Adele www.noaptebunacopii.wordpress.com
Foarte delicoasa retzeta,pe vremea cand eram copli,tata pregatea acest desert. Frecvent prietenii mei de joaca veneau sa guste din delicatesea facuta de tata, ei credeau ca tata mulge cioara dupa spusele lui =)). Va recomand cu caldura lapte de pasare. Pofta buna!
acest desert imi aduce aminte de copilarie,mama il facea destul de des iar noua copiilor ne placea f.mult,in ziua de azi f.putine gospodine stiu ce e laptele de pasare