Ingrediente
1 kg mere
3 linguri de zahar
scortisoara
esenta de vanilie
faina
20 linguri apa
2 pliculete de praf de copt
34 linguri ulei
4 linguri de otet
un praf de sare
Mod de preparare
Merele se spala, se curata de coaja si se dau prin razatoare. Se pun intr-o oala, se adauga scortisoara si 3 linguri de zahar si se pun la calit la foc potrivit. Se calesc un pic (nu foarte mult) si se lasa sa se raceasca.
Primul aluat se face din 20 linguri de apa, 20 linguri ulei, 4 linguri de otet, 2 pliculete de parf de copt si un praf de sare. Se pune la foc mic si se lasa pana se topeste sarea, dupa care se aduga faina pana iese un aluat care sa nu fie foarte tare. Se framanta cam 5 minute.
Al doilea aluat se prepara la rece, intr-un castron se pun 14 linguri de ulei si se amesteca cu faina pana iese o compozitie moale asemanatoare cu ciulamaua.
Primul aluat se intinde bine, dupa care se adauga cel de al doilea aluat peste el, se ruleaza dupa care se imparte in doua, asflet obtinand doua foi ce vor fi folosite la aceasta placinta.
Se ia o tava, se unge cu unt sau cu ulei, se tapeaza cu faina si se intinde prima foaie, se adauga peste merele, iar peste stratul de mere se adauga cea dea doua foaie.
Se lasa la cuptor in jur de 30 min. Se verifica daca este facuta cu o scobitoare sau cu un bat de chibrit (daca nu se prinde de scobitoare inseamna ca e gata).
Se scoate de la cuptor si se presata zahar pundra.