Placinta cu mere
Desert / 23.01.2013

Ingrediente

Pentru aluat: 400 de grame de faina 180 de grame de zahar 1 lingurita de praf de copt 125 de grame de margarina (sau unt 80%) 1 ou cateva linguri de lapte (cat sa se lege aluatul) coaja de lamaie rasa, zahar vanilat Pentru umplutura: 1 kg de mere cantarite fara coaja si casuta semintelor 1/2 lamaie 1 pahar de zahar 200 ml suc de fructe (de mere sau portocale) 1 budinca de vanilie (eu am suplimentat cu o lingura de amidon, pentru ca am folosit ceva mai mult suc de portocale) 1 lingurita de scortisoara macinata zahar cristal pentru presarat deasupra

Mod de preparare

Amestecati ingredientele uscate, taiati in interiorul lor margarina sau untul pana la obtinerea unei granulatii fine, apoi framantati foarte rapid cu oul si cateva linguri de lapte, pana se aduna toate ingredientele intr-o bila de aluat. Aluatul se infoliaza si se da la frigider pentru cel putin jumatate de ora.Merele decojite si curatate de casuta semintelor se cantaresc. Se dau pe razatoare si imediat se stropesc cu zeama de la o jumatate de lamaie, apoi se amesteca rapid, pentru a preintampina oxidarea. Se amesteca merele rase cu toate celelalte ingrediente, obtinand umplutura. Aluatul se scoate din frigider si se imparte in vizual in patru, apoi se lasa un sfert deoparte, iar restul de trei sferturi se intinde in tava – eu am folosit o tava de dimensiuni foarte mari si m-am cam chinuit, dar pentru o tava obisnuita de aragaz e chiar suficient. Aluatul se poate presa direct in tava, cu mana, eu am aplicat tehnica de intindere pe care am folosit-o si la Prajitura “Alba ca zapada” si am intins foaia intre doua coli de hartie de copt. Cand aluatul s-a intins cat coala de hartie, am dezlipit coala de deasupra si am l-am tras cu tot cu hartia de la baza in tava, unde i-am mai ajustat dimensiunile. Restul de aluat l-am mai framantat cu putina faina, atat cat sa devina mai usor de manipulat si l-am intins pe planul de lucru infainat intr-o foaie subtire, decupand fasii cu grosimea de aproximativ 7-8 mm cu ajutorul rolei ondulate de patiserie. Am pus umplutura peste foaia de aluat, niveland-o pe toata suprafata. Apoi am asezat pe diagonala fasiile ondulate, suprapunand altele perpendicular pe primele, pana la crearea unui “grilaj” deasupra prajiturii. Am presarat cu zahar cristal – eu am pus zahar brun. Am dat prajitura in cuptorul preincins la 180 de grade pana s-a rumenit frumos (asta a durat vreo 35 de minute). Am lasat-o sa se raceasca in tava (se poate taia si calduta, dar nu fierbinte) apoi am impartit-o in portii generoase, pe masura poftei degustatorilor.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro