Ingrediente
- 1 kg faina - 100 gr untura - 2 oua - 1 varf sare - 150 gr zahar - 400 ml lapte - 50 gr drojdie - 1 buc. zahar vanilat - 1 lingura coaja rasa de lamaie - 1 lingura coaja rasa de portocala - 100 gr nuci macinata - 100 ml miere
Mod de preparare
Faina cernuta se pune intr- un lighenas. se face o gaura la mijloc unde se pune laptele caldut cu zaharul, sarea,un ou, coaja rasa de citrice si drojdia, deasupra se pune untura ," sa-i tina cald" la drojdie. Se lasa la dospit 15 minute apoi framanta bine, pana se desprinde de pe maini . Aluatul este gata cand apasam pe el si revine la forma initiala. Se lasa la crescut 30 ". Din acest aluat se fac mucenicii, se impletesc ca niste colacei , apoi se formeaza opturi, se pun in tava si se ung cu un ou batut cu zahar si o lingura de lapte, sa se rumeneasca frumos in cuptor. Se coc la foc mediu pana devin aurii. Cand se scot se inmoaie in miere si se trec prin nuca macinata amestecata cu zahar vanilat.