Ingrediente
Aluat clatite
1 ou
100 ml lapte
50 ml apa
1 lingura ulei (sau unt topit)
1 lingura rom (sau sherry oloroso dulce)
1 lingurita esenta vanilie
1 priza sare
40 gr faina alba
15 gr cacao
1 cubulet de unt (pentru uns tigaia)
Umplutura
300 gr mascarpone
3 linguri smantana acra (fermentata)
3 linguri zahar (brun am folosit)
4 prize scortisoara
Crema de vanilie
1 ou
150 ml lapte
2 linguri zahar (brun am folosit)
1/4 pastaie vanilie
un strop de sare
Mod de preparare
Pentru crema de vanilie se bate bine oul cu zahar. Se adauga laptele, miezul de la vanilie si sarea. Se pune vasul pe abur si se fierbe pe abur pana sosul se ingroasa cat sa acopere dosul unei linguri cu o pelicula subtire (cca 20 minute dureaza). In acest timp amestecati non-stop cu telul in sos (la inceput mai rar, iar cand simtiti ca devine vascos cresteti ritmul).
Se pregatesc clatitele
Singura diferenta este ca am substituit 15 gr din faina cu cacao. Se lasa clatitele sa se raceasca complet (ca sa nu se topeasca umplutura). Vor iesi 5 clatite cu diametrul de 26 cm.
Pentru umplutura se amesteca bine toate ingredientele.
Se aseaza clatitele cu partea mai inchisa in jos (a doua parte coapta; aceasta este partea mai frumoasa la aceste clatite). Se ung clatitele cu un strat subtirel de crema. Se ruleaza si se taie apoi bucati egale
In farfurii adanci se toarna sos de vanilie, se aseaza in sos bucati de clatite umplute