Placinta americana
Aperitive / 31.01.2013

Ingrediente

4 1/2 cani faina
1 3/4 cani untura
4 linguri zahar
1 ou
1/2 cana apa
1 praf de sare

Mod de preparare

Inainte de incepe, untura trebuie sa fi stat in jur de 30 minute la congelator.
Intr-un vas se amesteca ingredientele uscate: faina, zaharul si sarea. Se adauga untura rece si se amesteca rapid, pentru a nu-i da voie sa se incalzeasca si sa se topeasca prea mult. Compozitia ar trebui sa arate ca o coca faramitata.
Oul se amesteca cu apa intr-un castron si se bate usor cu o furculita. Apoi se toarna peste coca, amestecand rapid pana cand se omogenizeaza aluatul, fara insa a il framanta prea mult, pentru a nu da voie glutenului sa se formeze. Se formeaza o minge, se pune intr-o punga sau intr-o folie de plastic si se pune la rece, la frigider pentru o ora sau la congelator pentru 30 de minute.
Cand este gata, se imparte aluatul in 2, 3 sau 4 si se intinde cu grija pe o suprafata tapetata cu faina. Acest aluat este extrem de fragil si greu de manevrat, asa ca mutarea de pe masa de lucru la tava, trebuie sa se faca rapid, folosind urmatorul truc: foaia intinsa sa impatureste in doua (pe jumatate) si apoi iar in doua. Se obtine sfertul unui cerc. Astfel impaturita, coca se ridica cu grija si se aseaza in tava, plasand coltul pe mijlocul tavii. Apoi se despatureste si se intinde cu grija in tava. Orice ruptura se sudeaza usor cu resturi de coca presate.
Daca ai la dispozitie o singura tava iti sugerez sa intinzi coca pentru o singura placinta, punand restul la frigider pana se elibereaza tava si poate fi intinsa urmatoarea foaie. Este foarte important ca untura din compozitie sa ramana foarte rece.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro