Semne care indică prezența bulimiei și anorexiei
Sănătate · Medicina preventiva / 19.07.2018

Concentrarea excesivă pe greutate, mâncarea consumată și forma corpului sunt doar câteva dintre semnele care pot dezvălui prezența bulimiei și anorexiei.

O imagine pozitivă despre propriul corp este foarte importantă pentru succes și încredere de sine. Cu toate acestea, tulburările de alimentație și comportamentul autodistructiv afectează o porporție tot mai mare de persoane. În Statele Unite ale Americii, în jur de 20 de milioane de femei și 10 milioane de bărbați se confruntă cu aceste afecțiuni.
 
„Tulburările de alimentație au implicații fizice și emoționale și trebuie tratate la timp pentru a preveni efectele nocive asupra sănătății.  În prezența bulimiei și anorexiei se creează un tipar persistent de comportament alimentar nesănătos”
, explică dr. Rebecca Pearl, de la Centrul de Medicină al Universității din Pennsylvania. „Persoanele cu tulburări de alimentație suferă intens la fiecare masă. Apar obsesii legate de alimentele consumate, sentimente de vinovăție și un comportament autodistructiv”.
 
Femeile sunt de două ori mai predispuse la tulburări de alimentație decât bărbații. „În societatea occidentală, femeile slabe reprezintă idealul pentru frumusețe și succes pe plan profesional”, spune dr. Ariana Chao, profesor asistent la Universitatea din Pennsylvania.
„Aceste presiuni culturale se manifestă mult mai pregnant asupra femeilor decât asupra bărbaților, ceea ce poate duce la fixarea ideii că au dat greș dacă nu sunt foarte slabe”.
 
Iată care sunt principalele simptome care indică prezența bulimiei și anorexiei:
 

1. Bulimia

Aproximativ 1,5% dintre femei suferă de bulimie. Această afecțiune se manifestă prin episoade de mâncat excesiv urmate de vomă autoindusă ori abuz de diuretice și laxative. Deși cercetătorii nu știu cu certitudine ce cauzează bulimia, cu siguranță factorii biologici și mediul în care trăiește persoana îi influențează percepția cu privire la ce înseamnă un comportament alimentar normal.
„Atunci când apare bulimia, de obicei a existat o încercare inițială de a reduce excesul de kilograme sau de a controla mărimea porțiilor. Această restricție constantă provoacă în cele din urmă un episod de mâncat excesiv, urmat de o încercare frenetică de a anula efectul de îngrășare”, explică dr. Loren Gianini, profesor la Centrul Medical al Universității din Columbia. 
 
Simptome: Cei care suferă de bulimie au de obicei o greutate medie sau chiar sunt supraponderali. Problemele dentare, ganglionii umflați în zona gâtului și a maxilarului, calusurile de pe degete în urma vărsăturilor autoprovocate sunt  semne de alarmă. De asemenea, disparițiile după mese, ascunderea alimentelor în locuri ciudate și fluctuațiile greutății pot indica bulimia.
 

2. Anorexia

Potrivit Asociației Naționale pentru Anorexie și Tulburări de Alimentație din SUA, aproximativ 1% dintre femei suferă de anorexie. Această tulburare de alimentație se caracterizează printr-un consum de alimente cu mult sub necesarul zilnic. Restricția excesivă care nu permite menținerea unei greutăți normale este asociată cu gânduri și sentimente negative despre propria persoană.
Deși apare cu precădere în rândul adolescenților sau adulților sub 25 de ani, femeile se pot confrunta cu anorexie și la maturitate. De aceea este esențial să ai o imagine clară despre cum arăți și să nu consideri niciodată că trebuie să te pedepsești pentru că nu îți vine cea mai mică măsură de haine.
 
Simptome: Pierderea drastică în greutate și respingerea verbală a senzației de foame sunt primele semne care ar trebui să îți dea de gândit. De asemenea, persoanele care suferă de anorexie sunt adeptele antrenamentelor epuizante și nu le place să mănânce în public. 
„Este îngrijorător atunci când cineva evită mesele cu prietenii sau nu se poate bucura de o bucată de tort la zilele de naștere sau în vacanțe. Din cauza lipsei aportului de vitamine și nutrienți, precum și a greutății scăzute, anorexia poate fi fatală. Anorexia are cea mai mare rată de deces dintre afecțiunile psihologice. Afectează echilibrul hormonal, sănătatea oaselor, funcțiile inimii, pielea și părul”, spune Evelyn Attia, director al Centrului pentru Tulburările de Alimentație din New York. 
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro