"Ar fi bine ca orice supliment de fluor sa fie administrat copilului doar dupa un consult la medicul stomatolog si doar cu acordul medicului de familie.

In niciun caz administrarea suplimentelor cu fluor nu se face la initiativa parintilor, pentru ca poate produce reactii adverse foarte neplacute, de la supradozaj de fluor, pana la riscul unei cascade de carii in cazul intreruperii aportului suplimentar”, a explicat Claudia Popa-Tudose.
 

Ce este fluorul?

 
Fluorul este un mineral care face parte din structura oaselor umane. Intra in compozitia smaltului dentar si joaca un rol important in prevenirea cariilor.


Excesul de fluor, ca urmare a administrarii suplimentelor cu fluor, este periculoasa. In urma cu zece ani exista practica administrarii constante de fluor copiilor, ca masura de prevenire a cariilor, dar la acest procedeu s-a renuntat pentru ca s-a dovedit ca nu este eficient.

Indiferent de situatie, suplimentele cu fluor nu se administreaza mai devreme de sase luni, iar dupa aceasta varsta se face strict sub controlul medicului, doar daca exista riscul aparitiei cariilor, din diferite cauze asociate (tulburari endocrine, diferite boli ereditare etc)

 

Zana maseluta

 
In general, in jurul varstei de sase ani, micutul tau o va cunoaste pe Zana Maseluta! Dintii de lapte cad pentru ca dintele definitiv format in alvelola dentara creste si il impige pe cel de lapte. Radacina acestuia se distruge, iar dintele cade.

Spre deosebire de perioada aparitiei dintilor de lapte care au perforat gingia, si l-au necajit pe micut, cresterea dintilor definitivi este complet nedureroasa. Primii care cad sunt incisivii centrali, apoi incisivii laterali, primii molari, apoi a doua pereche de molari. Ultimii care se schimba sunt caninii, cresterea lor fiind si cea mai lenta.

 

Prima vizita la dentist

 
Daca in prima copilarie este posibil ca micutul sa nu ajunga la medicul stomatolog, in momentul in care dintii se schimba vizita la medicul specialist este obligatorie. Nu trebuie cultivata o fobie fata de dentist, iar vizitele la cabinetul cu miros specific trebuie sa fie amuzante si placute.

Este obligatorie vizita la sase ani, la noua ani, apoi la 12, cand dentitia definitiva este complet formata (mai putin ultimul molar – maseaua de minte), la 15 si 18 ani, daca intre aceste perioada nu apar probleme.


La 10-11 ani este recomandata o vizita la stomatolog pentru a evalua pozitia corecta a dintilor si a corecta eventualele erori. Noii dinti trebuie sa se aseze in pozitiile corecte si frumoase. Dincolo de aceasta varsta, corectarea erorilor de crestere este dificila si ineficienta.
  • MADALINA, luni, 27.07.2009 10:34
    carii

    am si eu o intrebare: baietelul meu are 2 ani si jumatate si am observat ca i-au aparut carii. ce pot sa fac? se trateaza la aceasta varsta? imi puteti spune unde? mentionez ca sunt din Pitesti.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro