Ingrijirea dintilor de lapte

Medicina preventiva / 08.07.2009

Primii dinti ai copilului sunt delicati si fragili, dar de sanatatea lor depinde calitatea si fumusetea celor definitivi...

Smaltul dintilor de lapte este fragil, friabil (sfaramicios si casant), ceea ce il face in mod special vulnerabil cariilor dentare. Desi dintii de lapte urmeaza sa fie inlocuiti, este foarte important ca cei pe care apar carii sa fie tratati, pentru ca de sanatatea dintilor de lapte depinde sanatatea si frumusetea dintilor definitivi.
 

Verifica-l lunar in gurita


Cariile dintilor de lapte sunt dificil de depistat. Asculta-l pe cel mic daca se plange de durere la cald sau rece, dar trebuie sa stii ca durerea provocata de o carie aparuta pe un dinte de lapte este cu mult mai mica decat cea a unui dintre definitiv. Asa ca, cea mai buna solutie este sa verifici des si cu atentie – o data pe luna -  dintii de lapte ai copilului tau. Poti inventa povesti despre dinti, care sa-l faca pe cel mic sa te lase sa te uiti cu atentie in gurita lui. Iar in cazul in care observi o pata, o carie sau sangerari ale gingiilor, mergi de urgenta la medicul stomatolog.


Cariile dintilor de lapte se trateaza prin plombare, la fel ca cei definitivi. Materialele sunt insa de o alta calitate, nu foarte dure, pentru a nu sparge dintele fragil. In cazurile cariilor profunde, cea mai buna solutie este extractia dintelui cariat, pentru a nu "imbolnavi” mugurele viitorului dinte definitiv.
 

Imprieteneste-l pe micut cu periuta de dinti

 
"Din pacate, parintii nu acorda importanta cuvenita igienei orale in cazul dintilor de lapte. Exista inca ideea preconceputa ca, daca acestia cad, nu trebuie ingrijiti", spune Claudia Popa-Tudose, medic stomatolog cu specializare pediatrica, la o clinica privata din Bucuresti.


Ea spune ca periajul dintilor de lapte se face gradat, din momentul aparitiei lor. "Mai intai cu apa curata si o perie care intra pe degetul aratator al mamei, apoi cu periute mici, si pasta de dinti speciala, iar incepand de la patru ani cu peria si pasta normala”,  afirma doctorul.

Periajul dintilor de lapte trebuie facut zilnic de cate doua ori, cel tarziu de la un an incolo. „Mai sunt niste masuri pe care parintii trebuie sa le aiba in vedere: limitarea consumului de dulciuri, gen bomboane si acadale, care sunt foarte periculoase pentru copil, si grija mare fata de ceea ce inseamna caria de biberon, care poate sa apara la copiii dependenti de biberon pana la varste mari – peste doi ani, doi ani si jumatate”, completeaza Claudia Popa-Tudose.


La aceasta se adauga prudenta in consumul de sucuri dulci si/sau acidulate – care afecteaza grav smaltul dintilor.
 

Suplimentele cu fluor - doar cu sfatul medicului

 
Spalatul pe dinti trebuie sa inceapa ca o joaca si sa ramana mereu in sfera lucrurilor placute, care au legatura cu jocul, dar care in acelasi timp trebuie facut serios. Periajul trebuie sa devina o obisnuita, fara de care nu se poate!

Pe de alta parte, micutul trebuie invatat sa perieze corect si, pentru aceasta, este indicat ca din primul moment copilul sa fie deprins cu periajul vertical, mult mai eficient (si care in plus menajeaza smaltul dintilor).
  • MADALINA, luni, 27.07.2009 10:34
    carii

    am si eu o intrebare: baietelul meu are 2 ani si jumatate si am observat ca i-au aparut carii. ce pot sa fac? se trateaza la aceasta varsta? imi puteti spune unde? mentionez ca sunt din Pitesti.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro