Cum stăm la birou? Cum să evităm problemele de sănătate cauzate de statul pe scaun timp îndelungat
Dacă ziua de lucru are un program încărcat și se adaugă uneori și ore suplimentare trebuie să fim foarte atenți cum stăm la birou. Durerile de spate, de brațe, de gât, precum și usturimea sau uscarea la nivelul ochilor vor apărea mult mai des dacă nu se respectă regulile de bază pentru lucrul la calculator.
Munca de birou are avantaje pentru că se evită deplasările pe teren, petrecerea unui timp îndelungat la temperaturi ridicate sau scăzute, precum și călătoriile dese, însă este necesară o strategie eficientă pentru protejarea coloanei, a ochilor și a încheieturilor. Contează foarte mult să alegem poziții corecte pentru a lucra la birou. Numai în acest mod se pot preveni efectele negative pe termen lung care pot viza mușchii, articulațiile sau vederea. Dacă suntem atenți cum stăm la birou putem evita multe vizite la medic, dar și durerile ocazionale, aparent fără explicație.
O poziție corectă în timpul orelor de lucru va reduce numărul de greșeli, crește randamentul, stimulează puterea de concentrare și va face intervalul petrecut la birou mult mai plăcut.
Cum stăm la birou pentru a evita efectele adverse?
Dacă se stă pe scaun mai multe ore la birou specialiștii recomandă măsuri de bază pentru fortificarea organismului și prevenirea uzării articulațiilor, a inflamațiilor și a durerilor.
Iată ce poți face chiar de astăzi:
1. Asigură-te că ai un suport adecvat pentru spate
Îți poți reduce foarte simplu riscul de dureri de spate dacă îți ajustezi scaunul pe care stai la birou, astfel încât partea de jos a spatelui să fie mereu susținută. Genunchii trebuie să fie puțin mai jos decât coapsele. Folosește un suport pe care îți ții picioarele pentru a obține acest echilibru, dacă este necesar. Încheieturile și antebrațele trebuie să fie drepte, paralele cu podeaua. Alege un scaun care se ajustează ușor, astfel încât să poți modifica înălțimea, unghiul de aplecare și orientarea spatelui.
2. Și poziția picioarelor contează
Nu sta picior peste picior mai multe minute sau chiar ore, dar nici cu picioarele încrucișate. Cel mai bine este să ții picoarele pe podea sau, dacă nu te simți confortabil, să ai un suport de picioare ergonomic pentru birou.
3. Monitorul trebuie să fie la nivelul privirii
Monitorul calculatorului trebuie să fie chiar în fața ta. Nu este recomandat să îl pui într-un colț și să menții o poziție încordată, aplecat într-o parte. Așază monitorul direct în fața ta, la o distanță de un braț, asigurându-te că marginea de sus este la nivelul privirii tale. Este posibil să ai nevoie de un suport special pentru a realiza această cerință, dar este un lucru de bază pentru a evita presiunea asupra ochilor și a gâtului. Dacă monitorul va fi prea jos sau prea sus ai putea avea dureri de gât sau îți vor lăcrima ochii des.
4. Tastatura trebuie să stea în fața ta
Nici tastatura nu poate fi așezată la întâmplare. Nu o duce într-o parte și nici nu o pune pune oblic sau în altă poziție care nu este direct în fața ta, dreaptă. Trebuie să lași o distanță de 10-15cm de la marginea biroului până la tastatură și să o ții dreaptă pentru a putea să-ți odihnești încheieturile când nu o folosești.
Menține brațele îndoite în formă de „L ”și ține coatele paralel cu tastatura. De asemenea, poți opta pentru un suport special pentru încheieturi care se plasează în spațiul liber de la începutul biroului și îți va menține încheieturile drepte, la același nivel cu tastele.
5. Ține mouse-ul aproape
Poziționează mouse-ul în imediata apropiere. În cazul în care nu folosești tastatura o poți împinge pentru a aduce mouse-ul mai aproape de tine. Dacă ai dureri de încheieturi, în special la mâna cu care folosești mouse-ul, este indicat să optezi pentru un suport care îți va alinia încheietura mâinii cu mouse-ul și va preveni disconfortul în cazul utilizării repetate.
6. Evită stresul cauzat de telefon
Dacă vorbești des la telefon în cadrul programului de lucru este indicat să optezi pentru o cască specială. Ținerea receptorului între ureche și umăr îți va cauza dureri în câteva zile.