Cum îți dai seama că ai o sensibilitate la gluten
Glutenul este un amestec de două proteine regăsite în grâu, orz, secară și alte cereale. Glutenul este considerat oarecum periculos, deoarece poate provoca daune semnificative în organism.
Uneori, persoanele care sunt sensibile la gluten nu știu cum le afectează corpul consumul de gluten. Este recomandat să consulți un medic pentru a-ți da seama dacă ai o sensibilitate la gluten sau chiar o intoleranță. Iată câteva dintre cele mai frecvente simptome ale sensibilității la gluten!
Simptome care indică o sensibilitate la gluten
1. Turbulențe ale tractului gastro-intestinal
Simptomele sensibilității la gluten sunt asociate cel mai mult cu problemele cu intestinul și pot include greață, balonare, diaree, durere abdominală și constipație. Oamenii tind să presupună că aceste simptome indică alte boli, iar pacienții sunt adesea diagnosticați în mod incorect cu sindromul intestinului iritabil. Studiile au confirmat că aproximativ 10-15% din populația globului suferă de sindromul intestinului iritabil. Din păcate, un diagnostic necorespunzător poate duce la tratamente ineficiente pentru persoanele cu sensibilitate la gluten.
2. Modificări inexplicabile de greutate
Intoleranța la gluten poate duce la pierderi în greutate inexplicabile sau la îngrășat. Acest lucru este cauzat de procesele inflamatorii care au loc la nivel celular. Schimbările de greutate pot fi, de asemenea, cauzate de tulburări metabolice și pot provoca alte afecțiuni. În cazul în care fluctuațiile de greutate sunt însoțite de alte simptome, intoleranța la gluten este de vină pentru problemele tale.
3. Niveluri dezechilibrate ale hormonilor
Intoleranța la gluten este direct corelată cu tulburările hormonale. Acestea se pot manifesta ca menstruație neregulată, modificări bruște în greutate, tulburări de somn sau sindrom premenstrual. Dezechilibrul hormonal cauzat de intoleranța la gluten poate fi mult mai intens în timpul pubertății, sarcinii și menopauzei. Aceste simptome sunt, desigur, recunoscute în principal în rândul populației feminine.
4. Probleme ale sistemului nervos central
Glutenul favorizează inflamația și face intestinele mai permeabile. Simptomele sensibilității la gluten pot include probleme de concentrare, depresie, anxietate, insomnie și oboseală. Unii oameni cu intoleranță la gluten au raportat stări iritabile și faptul că au uitat la ce se gândeau. Potrivit unui studiu, persoanele cu intoleranță la gluten sunt mai predispuse la migrene decât cele care nu suferă de această intoleranță. Există o mare varietate de cauze ale durerilor de cap și se pare că problemele cu glutenul reprezintă una dintre aceste cauze. Dacă ești sensibil la gluten, s-ar putea să experimentezi o durere de cap la maximum o oră după ce ai mâncat.
5. Probleme cu dinții
La o persoană care este intolerantă la gluten, mineralele vitale precum calciul nu sunt absorbite corect în intestine. Absorbția deficitară a calciului poate duce la probleme cu dinții. De asemenea, contribuie la alte probleme orale, cum ar fi hipersensibilitatea smalțului, cariile dentare și probleme cu cavitățile și ulcere. Dacă ai mare grijă de dantura ta, dar tot observi unele probleme, acestea ar putea fi cauzate de aportul de gluten.
6. Boli autoimune
Persoanele cu boli autoimune prezintă frecvent o intoleranță la gluten. Boala celiacă este o boală autoimună care determină sistemul imunitar să îți atace celulele intestinale atunci când este introdus glutenul în organism. Boala celiacă crește riscul de apariție a altor boli autoimune, cum ar fi boala Crohn, diabetul, scleroza multiplă sau artrita reumatoidă.
7. Anemie cu deficit de fier
O modalitate sigură de diagnosticare a bolii celiace este prezența anemiei cu deficit de fier. Simptomele anemiei cu deficit de fier pot include scăderea volumului sanguin, oboseală, dificultăți de respirație, dureri de cap, piele palidă și artrită. Fierul nu este absorbit eficient în intestine, acesta fiind foarte slab digerabil.
8. ADHD
Tulburarea aceasta poate fi agravată de o intoleranță la gluten. Poate fi cazul copiilor sau al adulților. Persoanele cu ADHD nu se pot concentra pentru perioade mai lungi de timp și nu au un auto-control la fel ca ceilalți oameni.