Creierul tău îmbătrânește mai repede decât tine? 5 simptome
Sănătate · Medicina preventiva / 15.03.2019

Când vine vorba despre activitatea creierului există un ritm normal de îmbătrânire, dar dacă trecerea timpului accentuează efectele negative la nivelul neuronilor? Află ce simptome trebuie să-ți dea de gândit.

Pentru început trebuie să știi că există o diferență între schimbările normale determinate de procesul de îmbătrânire și problemele cognitive cauzate de boala Alzheimer sau alte tipuri de demență. „La  nivelul unui creier sănătos odată cu trecerea timpului activitatea neuronilor va deveni mai lentă, ceea ce înseamnă că îți va lua puțin mai mult timp să reacționezi sau să procesezi informațiile noi. Este adevărat că există și excepții. Am întâlnit pacienți de 100 de ani care au o gândire rapidă, fără simptome problematice”
, explică dr. Michael Wasserman. Dificultățile cognitive care îți întrerup ritmul zilnic și fac să ți se pară deodată foarte complicat să realizezi activități de rutină nu trebuie să fie acceptate ca o parte normală a procesului de îmbătrânire, ci trebuie considerate un semnal de alarmă.

 
Iată ce simptome îți pot indica necesitatea de a merge la un consult de specialitate:

 
1. Pierderea memoriei pe termen scurt

Boala Alzheimer afectează în primul rând memoria pe termen scurt.
„Un semnal de alarmă major este pierderea memoriei pe termen scurt. Majoritatea pacienților observă acest simptom. Poate fi vorba despre orice, de la uitarea evenimentelor din ziua precedentă până la imposibilitatea de a-ți aminti niște instrucțiuni simple. Repetarea întrebărilor sau uitarea conversațiilor recente se numără, de asemenea, pe lista de probleme remarcate. Aceste manifestări sunt determinate de funcționarea deficitară a lobului temporal, un simptom timpuriu al bolii Alzheimer”
, spune dr. Wasserman.

 
2. Pierderea memoriei pe termen lung

Dacă problemele de memorie se extind la evenimente care au avut loc acum câțiva ani sau decenii este posibil să fie vorba despre alt tip de demență. „Pentru pacienții care suferă de Alzheimer memoria pe termen scurt este cea problematică, dar nu au dificultăți cu cea pe termen lung. Demența cauzată de accidente vasculare cerebrale multiple, care întrerup alimentarea creierului cu sânge, este cel mai frecvent întâlnit scenariu în cazul în care se uită lucruri care s-au întâmplat demult”
, spune dr Wasserman.

 
3. Dificultatea de a găsi cuvintele potrivite

Chiar și unei persoane sănătoase de peste 40 de ani îi poate fi greu să-și amintească numele cuiva, dar uitarea unor cuvinte foarte simple și des utilizate la vârste înaintate poate semnala deteriorarea funcțiilor cognitive. „Acest simptom apare ca urmare a activității deficitare a părții creierului care controlează limbajul, de obicei lobul temporal sau cel parietal. Poate fi un semn al bolii Alzheimer, al diferitelor afecțiuni neurodegenerative sau al leziunilor cauzate de un accident vascular cerebral la nivelul creierului”, spune dr. Wasserman.

 
4. Problemele de condus

Persoanele care suferă de demență nu vor realiza neapărat că au probleme când conduc, dar prietenii și familia vor observa aspectele deficitare. Deși există numeroase probleme de ordin fizic care pot îngreuna condusul mașinii pentru o persoană de o vârstă înaintată cum ar fi durerile articulare sau problemele de vedere, boala Alzheimer și alte tipuri de demență vor afecta orientarea în cadrul unui traseu și vor îngreuna luarea deciziilor. Dacă se uită locurile vizitate foarte des sau numele străzilor care sunt parcurse frecvent este indicat să meargă la un consult de specialitate.

 
5. Modificarea stării de spirit sau a personalității

Apatia sau tristețea prelungită pot fi, de asemenea, motive de îngrijorare. „Tendința spre pasivitate sau apariția depresiei în cazul unei persoane de o vârstă înaintată pot fi semne suplimentare ale problemelor la nivel cognitiv. Aceste schimbări pot fi cauzate de modificările apărute la nivelul lobului parietal, cauzate de obicei de boala Alzheimer”, potrivit dr. Wasserman.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro