Sindromul de colon iritabil și băuturile: ce să alegi și ce să eviți
Dietă & Fitness · Nutritie / 15.03.2019

Gazele, balonarea, crampele, diareea sau constipația cauzate de sindromul de colon iritabil te pot face să reevaluezi preparatele consumate, dar cauza poate fi chiar în paharul tău. Descoperă ce ar trebui să bei și ce să ocolești de acum încolo.

Sindromul de colon iritabil se declanșează în momentul în care mușchii și terminațiile nervoase de la nivelul intestinului au un grad foarte ridicat de sensibilitate și nu funcționează optim, consecințele fiind crampele, acumularea gazelor, diareea sau constipația.
Deși majoritatea persoanelor care suferă de sindromul de colon iritabil vor merge la toaletă după 30-60 de minute după ce au luat masa, există și cazuri în care trebuie să facă acest lucru mai repede din cauza durerilor resimțite și a diareei. În cadrul studiilor realizate s-a constatat că selectarea alimentelor și băuturilor care nu conțin carbohidrați FODMAP sau zaharuri fermentate cum sunt fructoza, lactoza, sorbitolul și fructanii favorizează diminuarea simptomelor specifice.
Cercetătorii din Noua Zeelandă au observat că participanții la studii s-au simțit mult mai bine după ce au urmat o dietă cu un conținut foarte scăzut de carbohidrați FODMAP. Eliminarea substanțelor problematice a redus balonarea, durerile și diareea mut mai rapid decât orice medicament. Cu toate acestea, substanțele FODMAP se regăsesc în foarte multe alimente și băuturi, iar cafeaua și alcoolul nu sunt nici ele recomandate, astfel încât ai putea fi în dificultate când te gândești ce să pui în pahar.

 
Ce băuturi să ocolești

În primul rând trebuie să iei în calcul băuturile care îți pot înrăutăți simptomele. „Evită permanent băuturile care conțin fructoză și sirop de porumb”, spune dr. Rebecca Solomon, nutriționist din New York. Majoritatea persoanelor care suferă de sindromul de colon iritabil au intoleranță la fructoză. În cadrul studiilor realizate s-a constatat că cel puțin 45% dintre persoanele diagnosticate cu această afecțiune nu pot procesa fructoza, iar restricționarea ei duce la ameliorarea rapidă a manifestărilor problematice.
„Trebuie să ocolești sucurile preparate din fructe cu un conținut ridicat de fructoză cum sunt merele, perele, mango și pepenele verde. Citește etichetele cu atenție și nu alege ceaiurile sau sucurile care conțin sirop de porumb. De asemenea, băuturile cu îndulcitori artificiali și zero calorii nu pot face parte din opțiunile tale. Sorbitolul, xilitolul, maltitolul și manitolul au efecte negative în cazul acestei afecțiuni”, explică dr. Solomon. 
Dacă îți prepari singur sucuri de legume nu uita să eviți ceapa și usturoiul, precum și sfecla roșie, varza, feniculul, leguminoasele, mazărea, avocado, conopida și ciupercile. Cafeina are de obicei un efect laxativ, dar va fi mult mai accentuat în cazul în care suferi de sindromul de colon iritabil. Limitează cantitatea de cafea și ceai pentru a preveni diareea.

 
Ce poți să bei

După ce ai eliminat băuturile problematice este momentul să afli ce băuturi sunt permise:

 
1. Sucurile de fructe

Poți alege sucul de merișoare, banane, grepfrut, lămâie, struguri și ananas. Preferă mereu variantele fără zahăr adăugat, care conțin fructe organice.

 
2. Sucurile de legume

Exsită multe legume care conțin puțini carbohidrați FODMAP, așa că poți experimenta cu diferite combinații. Optează pentru sucul de morcovi, țelină, broccoli, castravete, ghimbir, pătrunjel, dovleac, spanac, frunzele de la ceapa verde, roșii, dovlecei și vinete.

 
3. Ceaiul

Dacă alegi varianta decafeinizată a ceaiului nu vei avea deloc probleme și poți bea o ceașcă de fiecare dată când ai nevoie de un plus de energie.

 
4. Băuturile pe bază de ghimbir

Sunt pe lista de variante permise, atâta timp cât nu conțin sirop de porumb, miere sau îndulcitori artificiali.

 
5. Alternativele pentru lapte

Laptele de orez, ovăz, soia, precum și laptele fără lactoză sunt opțiuni utile pentru că nu conțin carbohidrați de tip FODMAP.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro