Uiți mereu lucrurile importante? Iată cum poți rezolva problema
Cei mai mulți oameni își notează lucrurile atunci când vor să și le amintească.
Dar un studiu publicat recent în revista Experimental Aging Research spune că poate exista o modalitate mai bună de a-ți aminti mereu lucrurile importante pe care le uiți. Cum? Prin desen.
De ce uiți mereu lucrurile importante?
Desenatul acționează asupra creierului tău în moduri în care scrisul nu poate, obligându-l să proceseze informații vizuale, să traducă sensul unui cuvânt într-o imagine și să facă un act fizic în același timp. Acesta activează multe regiuni diferite ale creierului, care nu ar fi activate dacă doar ai scrie informațiile. Această abordare multilaterală a utilizării tehnicii desenatului aduce beneficii memoriei și creierului.
Iar adulții în vârstă ar putea avea mai mult de câștigat din această abordare. În cazul îmbătrânirii normale și sănătoase, au loc multe schimbări în anumite părți ale creierului, care sunt implicate în funcția memoriei și procesarea limbajului. Nu există atât de multe schimbări în regiunile care sunt implicate în prelucrarea senzorială a informațiilor vizuale. Desenatul poate profita de faptul că aceste regiuni ale creierului sunt relativ bine conservate, iar funcția memoriei poate fi îmbunătățită. Aceste rezultate au fost confirmate într-o serie de experimente care au implicat 48 de adulți, cu vârste variate.
În cadrul experimentului principal, oamenii au fost rugați să scrie 15 cuvinte și apoi să deseneze imagini pentru alte 15 cuvinte. Apoi au efectuat un exercițiu intermediar, în care au clasificat 60 de tonuri ca fiind joase, medii sau ridicate, pentru o resetare a minții, de la care cercetătorii să poată porni pentru a testa memoria. După acest exercițiu, participanților li s-au dat două minute pentru a-și aminti cât mai multe cuvinte din prima parte a experimentului. După cum era de așteptat, adulții mai în vârstă și-au adus aminte mai puține cuvinte decât adulții mai tineri. Dar cercetătorii au descoperit că ambele grupuri de vârstă și-au amintit mai multe cuvinte pe care le-au desenat spre deosebire de cele pe care doar le-au scris. Această constatare a fost confirmată de două experimente similare - unul le-a cerut oamenilor fie să deseneze, fie să scrie o listă de descrieri pentru anumite cuvinte, iar unul i-a testat pe oameni cât de bine își aduc aminte cuvintele scrise sau desenate. În fiecare test, cercetătorii au descoperit că desenatul a fost un instrument de memorare mai bun, indiferent de calitatea imaginilor sau de cât timp a fost nevoie pentru a fi finalizate. Chiar dacă nu ai talent la desen, nu contează. Beneficiul pe care îl obții din desenat este mult mai mare decât cel din scris.
Unele lucruri sunt mai ușor de scris decât de desenat, precum detaliile unei întâlniri sau numele unei persoane pe care abia ai cunoscut-o. Dar există aplicații în lumea reală pentru constatările studiului, cum ar fi crearea unei liste de cumpărături. Tendința ar fi să notăm în cuvinte ceea ce vrem să cumpărăm. Dar poți desena unele lucruri pe care trebuie să le iei de la magazin. Strategia ar putea funcționa și pentru elevi. Desenatul conceptelor complexe, cum ar fi fotosinteza, ajută memoria.
Probabil că cea mai încurajatoare implicare pentru cercetare este potențialul pe care îl poate avea desenatul pentru adulții cu declin cognitiv. În timp ce cercetarea în acest domeniu este în curs de desfășurare, concluziile preliminare sugerează că și persoanele care încep să sufere de pierderi de memorie din cauza demenței obțin beneficii de pe urma desenatului. Un jurnal foto mai degrabă decât unul scris îi poate ajuta pe cei care îmbătrânesc să țină cont de detaliile vieții lor. Când își amintesc orice informație, este de obicei informația care a fost desenată.