Ce este glanda pineală?
Glanda pineală se numără printre ultimele componente descoperite ale creierului și a făcut subiectul speculațiilor, rolul ei fiind cunoscut din mitologie. Filozoful francez René Descartes era convins că sufletul se regăsește în glanda pineală. Descoperă mai multe detalii despre funcțiile ei.
Numită în trecut „al treilea ochi”, glanda pineală este localizată în centrul creierului. Are forma unui con de pin și secretă melatonină, hormon cu un rol de bază în reglarea funcțiilor organismului.
Ce este glanda pineală?
Creierul uman este compus din două emisfere conectate prin fibre. Glanda pineală se afă în mijlocul creierului, între cele două emisfere. Conține pinealocite, celule care produc melatonină și celule gliale, care susțin neuronii pentru a transmite informații vitale spre alte celule din corp.
Înțelegerea ritmului circadian
Glanda pineală reglează funcționarea întregului organism și dictează ritmul circadian, inclusiv crearea semnalelor care îți indică oboseala, nevoia de somn sau cea de a fi treaz și alert. Glanda pineală secretă melatonină, hormonul de bază pentru ritmul circadian al organismului și care se produce în funcție de gradul de expunere la lumină. Când este întuneric glanda pineală determină producerea unei cantități suplimentare de melatonină.
Deși există multe suplimente cu melatonină pentru a combate insomnia, studiile realizate au demonstrat că legătura dintre somn și această substanță nu este atât de simplă. În cadrul experimentelor s-a înlăturat glanda pineală la șoareci, dar s-a constatat că percep la fel lumina sau întunericul. Se pare că rolul ei este mult mai complex și diferă pentru fiecare tip de organism.
Ce alte funcții are glanda pineală?
Iată în ce alte procese este implicată această glandă:
1. Metabolismul osos
Modul în care funcționează glanda pineală poate afecta metabolismul osos. În acest context femeile care au trecut la menopauză sunt mult mai vulnerabile în fața osteoporozei. Funcționarea glandei devine tot mai lentă odată cu înaintarea în vârstă, fiind recomandate suplimentele cu melatonină pentru menținerea masei osoase după ce nivelul de estrogen scade semnificativ.
2. Echilibrul psihologic
Somnul și sănătatea în plan psihologic se află într-o conexiune directă. Odihna insuficientă poate cauza sau agrava diferite afecțiuni pe fond psihic, în timp ce aceste probleme de sănătate pot crea insomnie sau un somn agitat, întrerupt.
De asemenea, depresia este influențată de gradul de acces la lumină, fiind mult mai des întâlnită în sezonul rece, cu zile scurte. În acest context secreția de melatonină dictată de glanda pineală poate avea un impact semnificativ la nivel psihologic.
3. Funcționarea glandei pituitare
Această glandă se află la nivel creierului, în partea numită hipotalamus și reglează funcțiile hormonale, ritmul de creștere și nivelul de hormoni secretați de glanda tiroidă. În cadrul cercetărilor realizate s-a observat că glanda pineală poate altera funcțiile glandei pituitare. Melatonina poate bloca producția de hormoni dictată de glanda pituitară, periclitând funcționarea ovarelor, metabolismul și reglarea ciclului menstrual.
4. Ritmul de îmbătrânire
Pe măsură ce se înaintează în vârstă glanda pineală va secreta mai puțină melatonină. Deși acest hormon nu este singurul implicat în schimbările cauzate de îmbătrânire, cu siguranță explică o varietate de modificări interne cauzate de trecerea timpului. De exemplu, acesta este motivul pentru care adulții de vârste înaintate au probleme cu insomnia sau se trezesc foarte devreme.
Disfuncțiile glandei pineale
Glanda pineală poate acumula calciu, proces normal în cazul adulților sănătoși, dar o calcifiere ridicată poate stopa funcționarea ei optimă. De asemenea, datorită legăturii cu hipotalamusul, orice probleme hormonale sau tumori care își au originea în această zonă vor influența negativ și glanda pineală.
Cel mai des întâlnit simptom al funcționării deficitare a glandei pineale este modificarea ritmului circadian. Poate însemna că dormi prea mult sau prea puțin, că te simți activ și neliniștit noaptea sau că ți se face somn la ore neobișnuite.
Alte simptome care semnalează probleme ale glandei pineale sunt:
- durerile de cap;
- starea de vomă;
- greața care apare frecvent;
- tremuratul;
- problemele cu orientarea în spațiu sau simțul direcției;
- modificări ale ovulației sau ciclului menstrual;
- reducerea fertilității;
- osteoporoza;
- depresia sezonieră.