Cât de periculoase sunt bacteriile de pe telefon pentru sănătatea ta?
Toate lucrurile cu care intri în contact sunt acoperite de bacterii. Este ca și cum lumea ar fi un vas petri gigantic. Nu există niciun microorganism care să scape. Însă vestea bună este că cele mai multe microorganisme sunt fie benigne, fie benefice. Vorbind de bacterii însă, știi cât de des ar trebui să îți cureți telefonul?
Te pot îmbolnăvi bacteriile de pe telefon?
Chiar dacă telefonul tău este cel mai probabil acoperit de o aură invizibilă de bacterii, majoritatea acestor bacterii nu reprezintă nicio amenințare la adresa sănătății tale. Este neobișnuit ca bacteriile comune pe care oamenii sănătoși le lasă pe suprafețe precum telefoanele să îi îmbolnăvească, după cum afirmă Emily Toth Martin, profesor asistent de epidemiologie la Universitatea din Michigan.
Însă există și germeni care te pot îmbolnăvi. Și este recomandată o prudență crescută atunci când vine vorba de folosirea telefonului în timp ce stai la masă. Germenii care provoacă boli, inclusiv cei care cauzează intoxicații alimentare, răceli și alte infecții, te pot îmbolnăvi doar dacă intră în corpul tău. Aceștia rămân pe mâini de pe telefon, ajung pe alimentele care le mănânci. De asemenea, pot ajunge în interiorul organismului în momentul în care îți atingi urechile, nările sau răni ale pielii, cum ar fi zgârieturile și tăieturile. Telefonul tău este un vehicul care poate transporta organisme infecțioase.
Presupunând că nu ai răni deschise pe mâini, nu contează cât de mult te murdărești pe mâini, atât timp cât te speli bine cu apă și săpun înainte de a mânca. Dacă, după ce te speli pe mâini, pui iar mâna pe telefonul plin de germeni, aceiași pe care i-ai atins când ai cumpărat carne crudă, îți pui în pericol sănătatea.
În momentul în care mai mulți oameni ating o suprafață, crește riscul de contaminare și îmbolnăvire dacă atingi și tu acea suprafață. Pui mâna pe o bară murdară din metrou și apoi pui mâna pe telefon, așa că dispozitivul tău va ajunge să aibă aceiași germeni pe care mâna ta i-a luat de la pasagerii anterior de pe bară.
Deci cât de des ar trebui să îți cureți telefonul?
Răspunsul la această întrebare depinde de locurile în care ai fost și obiceiurile de utilizare a telefonului. Dacă nu pui mâna niciodată pe telefon în timp ce mănânci, nu trebuie să fii atât de drastic în ceea ce privește curățarea dispozitivului. Dacă ai tendința de a-ți folosi telefonul tot timpul, inclusiv în timpul meselor, o curățare pe zi cu ajutorul unui șervețel dezinfectant este recomandată. Îl poți șterge și de două ori, o dată dimineața și o dată seara.
Curățările regulate sunt recomandate mai ales dacă folosești o protecție sau o husă de cauciuc pentru telefon. Bacteriile tind să se lipeasă mai ușor de acest material față de metalul, sticla sau plasticul dur din telefon. De asemenea, marginile ridicate dintre telefon și huse pot adăposti mai multe bacterii decât suprafețele netede ale telefonului, așa că aceste locuri necesită o atenție deosebită atunci când cureți telefonul.
Cum ar trebui să îți cureți telefonul?
Dacă te gândești că ai putea să îți strici telefonul prin curățare, mai mulți producători de smartphone-uri recomandă oprirea telefonului înainte de curățare și evitarea introducerii lichidului în portul de încărcare al dispozitivului sau în alte deschideri. De asemenea, nu pulveriza dezinfectant direct pe dispozitiv. În schimb, pulverizează-l pe o cârpă curată sau pe un prosop de hârtie. Poți folosi și un șervețel dezinfectant.
Iar dacă ți se pare prea complicat întregul proces, există o soluție mai simplă. Spală-te pe mâini înainte de a mânca și lasă telefonul în buzunar sau în geantă în timpul meselor!