Ce este licopenul și de ce trebuie să-l consumi?
Riduri mai puține și o imunitate puternică. Iată doar două dintre beneficiile licopenului. Află ce este licopenul și cum îți protejează sănătatea.
Licopenul este pigmentul care dă culoare intensă roșiilor, grepfrutului sau pepenelui roșu. Dar de ce este licopenul esențial pentru un organism fortificat, cu o imunitate puternică împotriva atacului viurușilor?
Dincolo de nuanțele de roz sau roșu pe care le dă, licopenul este un antioxidant esențial în dietă, care luptă împotriva efecteler nocive ale radicalilor liberi asupra organismului, stimulează imunitatea și procesul de refacere în urma îmbolnăvirilor.
Licopenul face parte din familia carotenoizilor, alături de beta-caroten, alfa-caroten, beta-criptoxantină, luteină și zeaxantină. Potrivit studiilor de specialitate, un consum constant de alimente bogate în licopen reduce riscul de formare a celulelor canceroase, previne afecțiunile cardiovasculare și protejează vederea.
Iată de ce este licopenul atât de important. De asemenea, în general, alimentele bogate în licopen conțin și vitamina C, acid folic și potasiu, asigurând beneficii sporite prin reducerea colesterolului, prevenirea cataractei și îmbunătățirea aspectului tenului. Din această cauză este mai bine să îți asiguri necesarul de licopen din alimente naturale și rețete gustoase decât din suplimente. Vei pierde la capitolul fibre, precum și la cel de vitamine și minerale.
Iată cum poți include mai mult licopen în meniul zilnic:
1. Sosul pentru paste
În cazul roșiilor specialiștii au constatat că licopenul este preluat mai rapid de organism dacă le gătești. Deci poți încerca o varietate de rețete de sos de roșii. Pentru paste poți adăuga oregano, rozmarin și ulei extravirgin de măsline. Alături de paste din făină integrală, cuburi de friptură de pui sau curcan și pătrunjel verde vor deveni alegerea ideală pentru o cină gustoasă.
Dacă alegi să cumperi sosul, fii atentă la conținutul de sodiu și evită produsele care au mai mult de 2g de sare la 100g de produs.
2. Sucul de roșii
Este o altă idee pentru a include un plus de licopen în dietă, chiar dacă nu ai timp deloc să gătești. Un pahar de suc de roșii conține licopen, vitamina A și vitamina C. Consumă-l dimineața și seara pentru a reduce pofta de dulce și a ține apetitul sub control. De asemenea, sucul de roșii nu este util doar în cadrul procesului de slăbire, ci previne cataracta, reduce colesterolul de tip LDL și îți protejează inima. Înlocuiește sucul de fructe cu cel de roșii de fiecare dată când ai ocazia. Are mai puține zaharuri și stabilizează glicemia. Poți adăuga paprika sau piper cayenne pentru a-l face mai picant.
3. Feliile de pepene
Adori o felie de pepene în zilele călduroase? Ei bine, la fiecare mușcătură vei obține și licopen. Pepenii roșii conțin vitaminele A și C, precum și potasiu. 300g de pepene pe zi te vor ajuta să combați acneea, să previi ridurile și să accelerezi vindecarea cicatricilor. De asemenea, consumul de pepene roșu previne litiaza renală și favorizează eliminarea toxinelor.
4. Grepfrutul roz
Este o sursă bună de licopen și are puține calorii. Chiar dacă este tentatnt să adaugi zahăr, încearcă să-l consumi simplu pentru a evita acumularea caloriilor în exces. În plus, datorită contrastului cu zahărul ți se va părea mai amar decât este. Cel mai bine este să crești treptat cantitatea consumată până când ajungi să te obișnuiești cu gustul specific.
Poți alege și sucul de grepfrut ca alternativă mai rapidă, însă nu vei mai beneficia de conținutul de fibre. Sucul proaspăt de grepfrut te ajută să îți începi ziua plină de energie și se potrivește cu pâine prăjită și humus sau o salată de crudități. Seara, bea un pahar de suc de grepfrut cu 30 de minute înainte de cină și vei înjumătăți caloriile consumate. Dacă preferi să îl cumperi în loc să îl prepari tu de fiecare dată, citește cu atenție etichetele și alege variantele de suc fără zahăr adăugat.
Grepfrutul reduce apetitul și pofta de dulce, favorizând reconturarea siluetei. În plus, elimină imperfecțiunile tenului, uniformizează nuanța pielii și întârzie apariția ridurilor.