Care este legătura dintre kilogramele în plus și oboseala socială?
Sănătate · Medicina preventiva / 14.11.2018

Felul în care îți structurezi programul zilnic îți poate afecta somnul, starea de spirit și silueta. Află ce consecințe poate avea oboseala socială.

Ți-ai impus modificări ale ritmului normal pentru a putea participa la diferite reuniuni sau evenimente? Oboseala socială se declanșează atunci când ritmul organismului nu este sincronizat cu durata sau intervalul în care te odihnești.
Nu ai călătorit în ultima perioadă, dar ești la fel de obosită ca și cum ai fi mers cu avionul și ai fi schimbat fusul orar? În acest caz oboseala apare nu pentru că ai aterizat într-o zonă cu alt fus orar, ci din rațiuni sociale. Modul în care funcționează corpul tău nu este coordonat cu programul de somn, iar simptomele neplăcute pot apărea oricând. 
În timpul săptămânii multe persoane se culcă târziu și se scoală devreme pentru a ajunge la serviciu sau la școală. Când vine weekendul se vor culca și mai târziu și vor dormi mai mult a doua zi. Pe lângă aceste lucruri, alegerile sociale pe care le facem fiecare dintre noi după terminarea cursurilor sau a programului de la serviciu pot accentua oboseala sau vor avea efecte secundare pe termen lung cum ar fi acumularea constantă a kilogramelor în plus.
„Dacă ai un program de somn complet dezordonat și te culci mereu la o oră diferită organismul este captiv într-un ciclu secvențial negativ, iar când vine ziua de luni, deși ai dormit mai târziu în weekend o iei de la capăt”
, explică dr. Susan Malone, cercetător din New york. 
Potrivit specialiștilor, oboseala socială este în legătură directă cu un indice al masei corporale mai ridicat, în special în rândul adolescenților. Consecințele oboselii sociale asupra adulților pot fi mai grave pentru că există un risc crescut de diabet de tip 2 sau afecțiuni cardiovasculare. Oamenii de știință au stabilit deja că un program constant de somn, nu numai durata odihnei, este esențial pentru a menține un ritm normal de ardere a caloriilor. 
„Pentru a înțelege efectele negative asupra adolescenților trebuie să ne gândim la programul pe care îl au. Se culcă foarte târziu vinerea , iar când vine iar ziua de luni se scoală devreme, deci este exact ca și cum ar suferi din cauza diferenței de fus orar, numai că este o oboseală autoindusă”, potrivit dr. Malone. Aceleași considerente se pot aplica și în cazul adulților care merg la petreceri până la ore târzii în weekend, iar lunea revin la sculatul devreme.
„Metabolismul, nivelul de energie, poftele alimentare și preluarea nutrienților din alimente sunt realizate într-un anumit ritm, care poate fi complet dereglat printr-o odihnă insuficientă care apare la intervale diferite în fiecare zi”
, potrivit dr. Michael Grandner, directorul departamentului de cercetare de la Universitatea din Arizona. 
Când îți modifici programul prea des corpul nu va prelucra eficient alimentele, ci le-ar putea stoca sub formă de țesut adipos. De asemenea, pot apărea fluctuațiile glicemiei și îți va fi poftă de dulciuri sau de alimente care conțin multe grăsimi. Și funcționarea sistemului imunitar este influențată de nivelul de odihnă, iar dacă nu respecți un program regulat pentru ora de culcare vei fi mult mai vulnerabil în fața infecțiilor.  
„Organismul are un ritm intern circadian care îi indică momentul optim pentru odihnă sau pentru mese, dar dacă îl ignori pot apărea efecte secundare, inclusiv dereglări hormonale. De exemplu, seara crește producția de melatonină, hormonul care favorizează somnul profund. Dacă vei alege să dormi ziua te vei trezi mai des și nu te vei simți la fel de odihnit. Astfel, oboseala socială crește foarte mult riscul de diabet, obezitate și afecțiuni cardiovasculare”, spune dr. Malone.
La fel ca și melatonina, insulina este produsă la intervale fixe și odihna sporadică poate avea drept consecință fluctuația nivelului de zahăr din sânge. „Producția de insulină este mai ridicată ziua și mult mai scăzută noaptea. Insulina este necesară pentru prelucrarea optimă a alimentelor consumate, iar dacă vei sta treaz până târziu și vei mânca în acest interval energia nu va ajunge spre mușchi sau alte țesuturi unde este necesară, ci se va trasforma în grăsime abdominală. Dacă mănânci la ore târzii este foarte probabil să îți crească mult glicemia și să nu scadă o perioadă mai îndelungată”, potrivit dr. Malone.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro