Bicarbonatul de sodiu: o soluție ușoară pentru artrită?
Sănătate · Medicina preventiva / 23.01.2019

Bicarbonatul de sodiu are diferite utilizări, datorită proprietăților sale antiacide. Noile cercetări pot explica de ce acest ingredient este un ajutor eficace în tratamentul bolilor autoimune, cum ar fi artrita.

Bicarbonatul de sodiu este un ingredient pe care îl folosești adesea în bucătărie. Însă poți lua o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu pentru a trata arsurile stomacale. Această substanță este folosită pentru albirea dinților. Iată de ce ar putea fi bicarbonatul de sodiu o soluție ușoară pentru artrită!

Cum te poate ajuta bicarbonatul de sodiu să ameliorezi artrita?


Într-un nou studiu publicat în The Journal of Immunology, cercetătorii de la Medical College of Georgia
 din cadrul Augusta University au demonstrat cum poate o soluție pe bază de bicarbonat de sodiu să ajute sistemul imunitar să lupte împotriva afecțiunilor inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoidă. Specialiștii au testat efectele unei soluții cu bicarbonat de sodiu pe șoareci de laborator și ulterior pe oameni. Bicarbonatul de sodiu trimite un semnal către un tip special de celule numite celule mezoteliale, spunându-se că organismul este sănătos și nu este atacat, astfel încât sistemul imunitar să nu declanșeze o protecție agresivă. În acest mod, răspunsurile autoimune dăunătoare sunt evitate.

Soluția de bicarbonat de sodiu din studiu a influențat un mecanism intrigant. Aceasta stimulează stomacul să producă mai mult acid gastric, care îi permite să digere alimentele mai repede și mai ușor. De asemenea, pare să spună celulelor mezoteliale că nu există nicio amenințare. Practic, celulele mezoteliale învață că este vorba probabil de o friptură, nu de o infecție bacteriană, așa că nu trebuie activate celulele albe care curăță organismul. 

Deci ce se întâmplă cu adevărat? Autorii studiului au declarat că soluția cu bicarbonat de sodiu a produs o schimbare în tipurile de celule imune activate în splină. Aceleași tipuri de celule există în sânge și rinichi, iar bicarbonatul de sodiu este folosit în tratamentul bolilor renale cronice. Această idee a determinat autorii să exploreze mecanismele prin care această substanță ar putea contribui la îmbunătățirea funcției renale. 

Atunci când cercetătorii au recrutat studenți sănătoși de la medicină și i-au rugat să bea soluția cu bicarbonat de sodiu, a devenit evident că efectele antiinflamatorii ale acestei substanțe au apărut la nivelul splinei și al sângelui.

Trecerea de la efectul inflamator la cel antiinflamator are loc peste tot. La nivelul rinichilor, la nivelul splinei, dar și în sângele periferic.

Cât de sigur este bicarbonatul de sodiu pentru tratarea bolilor inflamatorii?


Una dintre principalele revelații ale studiului a fost faptul că celulele mezoteliale au mediat semnalele antiinflamatorii. O teorie deja existentă ajunsese la concluzia că semnalele erau transmise către celulele relevante prin nervul vag, un nerv cranial lung care comunică cu inima, plămânii și diferite organe din abdomen. Dar experimentele au arătat că această idee a fost incorectă. Atunci când oamenii de știință au încercat să elimine acest nerv, nu a fost afectat comportamentul celulelor mezoteliale. În schimb, a devenit evident faptul că aceste celule au o comunicare mai directă cu organele conexe decât se credea anterior.

Oamenii de știință au conștientizat acest lucru atunci când au observat că mișcarea splinei afectate de celulele mezoteliale și semnalele care modulează răspunsul inflamator au fost pierdute. Aceștia cred că semnalele care știu că mediază acest răspuns antiinflamator nu provin direct din nervul vag, ci din celulele mezoteliale care formează aceste conexiuni cu splina.

Rezultatele încep să ofere un răspuns cu privire la motivul pentru care bicarbonatul de sodiu poate ajuta în cazul bolilor autoimune, inclusiv artrita, iar cercetările suplimentare ar putea contribui la optimizarea rezultatelor. Este o modalitate sigură de a trata bolile inflamatorii, după cum au concluzionat oamenii de știință.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro