Sfaturi pentru un mic dejun sănătos
Doar pentru că mănânci la micul dejun, nu înseamnă că alegi mereu cele mai bune alimente sau că îți începi ziua în cel mai bun mod posibil. Desigur, unii oameni nu pot funcționa fără a bea două sau trei căni de cafea, deși știu că ar trebui consumată cu moderație, pentru că este un stimulent. Iată câteva sfaturi pentru un mic dejun sănătos!
Ce recomandări au specialiștii în sănătate pentru un mic dejun sănătos?
Ceai și cafea
Încearcă să reduci aportul de ceai și cafea, mai ales dacă bei cantități excesive. Mai întâi, înlocuiește una sau două căni pe zi cu ceaiuri din fructe, suc de fructe sau apă minerală. Există multe varietăți de fructe și ceaiuri pe bază de plante, așa că poți încerca întotdeauna un ceai de ghimbir răcoritor sau un ceai de mentă după mese. Există și înlocuitori pentru cafea, care au același gust precum cafeaua, dar sunt făcuți din ierburi, legume sau cereale. Cele mai populare sunt rădăcina de cicoare și de păpădie. O băutură extrem de bună pentru curățarea organismului este apa călduță, aromată cu zeama de la o jumătate de lămâie proaspăt stoarsă.
Echilibrul alimentar pe parcursul zilei
Cea mai mare masă a zilei ar trebui să fie la micul dejun, urmată de un prânz moderat și de o cină ușoară. În prezent, multe persoane nu au timp pentru un mic dejun bogat dimineața. Însă ar trebui să consumăm vitamine, minerale și grăsimi esențiale.
Carbohidrați pentru energie
În mod ideal, ar trebui să mănânci carbohidrați, deoarece aceștia sunt principalii furnizori de energie ai organismului. Alimentele cu un indice glicemic scăzut eliberează energie încet pe tot parcursul dimineții. Însă este important să alegi carbohidrați nerafinați, printre aceștia numărându-se cerealele integrale sau pâinea integrală. Acești carbohidrați conțin mai multe vitamine, minerale și fibre decât carbohidrații simpli și rafinați.
Alimente cu un indice glicemic scăzut / moderat care pot fi consumate la micul dejun:
grapefruit
piersici
caise
lapte
mere
portocale
fasole boabe
struguri
ovăz
banane
stafide
paine integrală
Ce tipuri de cereale ar trebui să alegi?
Anumite tipuri de cereale, în special cele destinate copiilor, au un conținut ridicat de zahăr. Acestea ar trebui evitate, deoarece vor ridica nivelul de zahăr din sânge foarte mult, după care îl vor scădea brusc, lăsându-te înfometat și fără energie. În plus, au o valoare nutritivă foarte mică, zahărul îți va strica dinții și va cauza schimbări de dispoziție, deoarece nivelul de energie nu este stabil.
Cele mai bune cereale pentru micul dejun sunt cele cu un conținut scăzut de zaharuri, grăsimi și calorii, dar abundente în fibre. Acestea sunt nerafinate, formate din carbohidrați complecși. Verifică întotdeauna eticheta cerealelor. Alege-le pe cele cu bob întreg, cum ar fi cerealele integrale sau fulgii de ovăz. Evită cerealele rafinate sau parțial hidrogenate. De asemenea, verifică etichetele pentru zaharuri adăugate și un nivel ridicat de sare.
Fructe
Cei mai mulți oameni nu mănâncă suficiente fructe și legume. Prin urmare, micul dejun reprezintă o oportunitate excelentă de a consuma câteva porții din doza zilnică recomandată. Îți poți începe ziua cu un pahar cu suc de portocale proaspăt stoarse, cu o limonadă sau cu un suc de grapefruit. Consumul fructelor întregi, spre deosebire de sucurile naturale, este benefic pentru corp, datorită conținutului suplimentar de fibre din coaja fructelor.
Ouă
Studiile au demonstrat că proteinele consumate la micul dejun stimulează concentrarea și memoria. De asemenea, cresc capacitatea de învățare și performanțele. Ouăle sunt foarte versatile. În plus, acestea sunt cele mai nutritive proteine pentru micul dejun. Poți mânca omletă, ouă poșate sau ouă fierte. Un ou fiert tare are un conținut scăzut de calorii și grăsimi saturate și un aport ridicat de vitamina A, B, D și E și minerale precum calciu, fier, potasiu, seleniu și magneziu.