7 motive pentru care te poți îmbolnăvi de sărbători
Sănătate · Medicina preventiva / 21.12.2018

Anumite activități pe care le faci de sărbători îți pot slăbi sistemul imunitar. Descoperă strategiile care te ajută să eviți microbii în această perioadă.

Nu este deloc plăcut să fii bolnav de sărbători sau să le petreci în pat, așa că este cazul să fii pregătit cu un plan de acțiune pentru a-ți proteja organismul.

 
Iată principalele motive pentru care te-ai putea simți rău de Crăciun sau de Anul Nou:

 
1. Mănânci multe dulciuri

Este sezonul prăjiturilor glazurate, al negreselor și brioșelor, dar excesul de zahăr îți poate afecta atât silueta, cât și imunitatea. „Un consum ridicat de zahăr reduce capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor. Riscul va crește dacă decizi să savurezi multe dulciuri exact în sezonul gripei și al răcelilor. Zahărul rafinat nu este un aliat pentru un organism puternic de sărbători”
, explică dr. Kathryn Boling, medic de familie din Baltimore.

 
2. Ești deshidratat

Deși aerul rece nu te îmbolnăvește în mod automat, faptul că este uscat crește riscul de infecții. „Virușii se multiplică mult mai rapid dacă aerul este uscat, iar pe timp de iarnă gripa și răceala se răspândesc foarte ușor. În plus, dacă ți se usucă pielea și te scarpini vei favoriza accesul microbilor în organism”, potrivit dr. Neya Viyas, medic de familie din Cleveland.

 
3. Îți schimbi programul de somn

„Precis mergi la petreceri și vei sta treaz mai târziu decât de obicei, iar a doua zi te vei scula aproape de ora prânzului. Această modificare a orarului de odihnă poate declanșa migrenele”, explică dr. Boling. Potrivit studiilor realizate, dacă îți respecți ora de culcare și dormi cel puțin opt ore, frecvența de apariție a migrenelor se va reduce cu 30%, iar intensitatea durerii va scădea cu 40%.

 
4. Petreci mai mult timp în casă

În această perioadă a anului există tendința de a sta în casă pentru a evita frigul, în timp ce asculți colinde și guști delicatese culinare.
„Dacă nu te expui la lumina soarelui, dormi mai mult și renunți la exercițiile fizice, sistemul imunitar va fi slăbit. Adulții cu un nivel scăzut de vitamina D au un risc mult mai ridicat de a se îmbolnăvi, în timp ce suplimentele cu această vitamină reduc șansele de îmbolnăvire cu până la 40%”, spune dr. Vyas.

 
5. Bradul te face să strănuți

Dacă simptomele nu se ameliorează este posibil să fii alergic la brad. „Există multe cazuri în care această alergie nu este remarcată decât în momentul în care timpul de expunere crește foarte mult odată cu sezonul sărbătorilor. În unele cazuri, tulpina bradului poate conține urme microscopice de mucegai care pot declanșa strănutul, lăcrimarea ochilor sau senzația de mâncărime. Alege un brad artificial pentru a preveni efectele nedorite sau lasă bradul natural să se usuce în garaj timp de 24 de ore înainte de a-l pune în casă”
, recomandă dr. Boling.

 
6. Mergi mai des la cumpărături

Cumpărăturile îneamnă folosirea banilor, deschiderea ușilor sau utilizarea ATM-urilor pline de microbi. În cadrul studiilor realizate s-a constatat că ATM-urile au aceeași cantitate de bacterii ca și toaletele publice. Cele 3.000 de bacterii prezente pe bancnote pot provoca pneumonie, ulcer gastric și toxiinfecții alimentare. Este indicat să porți mănuși când atingi mânerele ușilor sau coșul de cumpărături și să te speli pe mâini înainte de a lua masa de prânz la mall.

 
7. Ești deprimat

Dacă nu ești alături de familia ta sau ai pierdut de curând o persoană iubită este posibil să te simți singur în ciuda colindelor și a atmosferei de sărbătoare. În aceste condiții ar putea crește producția de cortizol, „hormonul stresului”, iar sistemul imunitar va fi afectat negativ. Dacă simți că nu poți învinge depresia este recomandat să ceri ajutorul unui terapeut pentru a te simți mai bine. În cazurile de gravitate redusă sau medie este util să iei legătura cu prietenii și să te implici în activități de voluntariat.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro