7 mituri despre sughiț
Sănătate · Medicina preventiva / 08.01.2020

Deși apare foarte des, oamenii de știință nu au determinat cu precizie motivul declanșării sughițului. Interacțiunile complexe dintre diafragmă, laringe și factorii externi pot avea acest rezultat care cauzează momente neplăcute, iar ideile greșite nu fac decât să accentueze problema. Află ce mituri despre sughiț trebuie să ignori.

De-a lungul timpului au existat numeroase controverse cu privire la cauzele sau modalitatea de vindecare a sughițului și se vehiculează multe idei eronate despre acest inconvenient. Precis ai auzit și tu sfatul să îți ții respirația și să numeri până la 10, dar acest remediu ipotetic, alături de alte mituri despre sughiț, îți poate agrava starea sau te va face să te simți ciudat fără să obții un progres real pentru a combate sunetul deranjant. 
Într-un interval de 5 ani Asociația Americană pentru Osteopatie a desfășurat un studiu pentru a determina valoarea celor mai des recomandate remedii pentru sughiț. Pacienții care și-au ținut respirația nu au avut succes deloc, ceea ce înseamnă că este vorba mai mult despre autosugestie decât despre un remediu real.

 
Iată care sunt celelalte mituri despre sughiț de care nu trebuie să ții cont:

 
1. Sperieturile vindecă sughițul

Nu este cazul să rogi un prieten sau alte persoane să te sperie pentru a scăpa de sughiț pentru că vei trece prin momente neplăcute fără să rezolvi problema. Specialiștii care au studiat acest remediu au concluzionat că nu reduce frecvența sughițului și nici nu contribuie la stoparea sunetului.

 
2. Folosește o pungă de hârtie pentru a respira

Foarte multe persoane sunt convinse că această tehnică stimulează producția de dioxid de carbon și reduce intensitatea sughițului, dar specialiștii nu sunt de acord. În cadrul studiilor realizate nu s-a observat eficiența acestei metode, care a fost inclusă în rândul remediilor ineficiente, care nu au o bază clară pentru ameliorarea stării pacienților.

 
3. Bea multă apă pentru a opri sughițul

Deși un număr restrâns de persoane pot observa efecte pozitive temporare, oamenii de știință afirmă că apa consumată în exces nu va elimina sughițul. Există foarte multe variante ale acestui remediu și anume să se bea direct un pahar mare de apă, să se bea câte puțină apă tot timpul zilei sau să se alterneze apa de diferite temperaturi. Din păcate studiile dezvăluie că acest remediu nu este eficient pentru 80% dintre pacienții care sughiță, dar îl poți testa pentru a vedea dacă te numeri printre cei care se simt mai bine datorită apei.

 
4. Combină apă, zahăr și oțet de mere pentru a combate sughițul

Deși acest mix îți poate aduce beneficii pentru imunitate sau slăbire dacă nu exagerezi cu zahărul, nu există dovezi clare că poate acționa împotriva sughițului.

 
5. Hipnoza vindecă definitiv sughițul

Deși acest tratament poate fi util pentru o varietate de probleme de ordin fizic sau psihologic, se pare că sughițul nu se află pe lista de afecțiuni cu potențial de vindecare. Oamenii de știință care au evaluat această metodă pentru tratarea sughițului au constatat că nu este mai mai eficientă decât autosugestia sau pastilele cu rol placebo.

 
6. Medicamentele pot elimina sughițul

Chiar dacă persistă impresia că în cazul în care sughițul durează prea mult se poate lua un tratament medicamentos pentru a combate problema, realitatea este că substanțele din componența medicamentelor destinate acestui inconvenient nu au un efect dovedit clar în studiile de specialitate.

 
7. Există un remediu complet pentru sughiț

În prezent s-au identificat câteva metode care funcționează împotriva sughițului, de exemplu masajul abdominal, feliile de lămâie consumate cu bitter (numai pentru sughițul provocat de alcool) sau untul de arahide cu zahăr, dar este vorba despre o eficiență limitată în timp, care nu este garantată în fiecare moment. Deși s-a încercat identificarea unor studii care să vizeze pacienți adulți care au suferit de sughiț cel puțin 48 de ore și care au găsit o rezolvare completă pentru această problemă, se pare că nu există încă o bază clară pentru a se putea recomanda un remediu unic pentru sughiț.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro