Ce include meniul pentru întărirea articulației genunchiului?
Dietă & Fitness · Nutritie / 08.01.2020

Articulația cu dimensiunile cele mai mari din tot corpul este și cel mai ușor de deteriorat, potrivit Academiei Americane de Chirurgie Ortopedică. Meniul zilnic are un rol de bază pentru întărirea articulației genunchiului, prevenind inflamațiile și durerile. Consumă și tu alimentele cu gust delicios care îți protejează genunchii la orice vârstă.

Suferi de artrită, reumatism, deteriorări ale ligamentelor, bursită, gută sau pur și simplu vrei să previi inflamațiile și problemele articulare pe termen lung? Deși poți lua medicamente și sunt disponibile diferite intervenții chirurgicale, varianta naturală pentru întărirea articulației genunchiului trebuie să reprezinte prima etapă în cadrul strategiei de tratament și prevenire. Optează pentru un meniu cu ingrediente care diminuează inflamațiile, previne acutizarea durerilor și îți asigură libertate de mișcare.
Contează foarte mult ce consumi la fiecare masă sau gustare pentru că preparatele neinspirate îți pot agrava starea sau vor crește riscurile de îmbolnăvire. După cum îți poți fortifica articulațiile, poți și să compromiți capacitatea lor de refacere sau să prelungești efectele negative ale inflamațiilor. Ce se află în farfuria ta poate fi soluția de vindecare sau protecție dacă ții cont de regulile formulate de specialiști. 

 
Iată ce ar trebui să mănânci pentru întărirea articulației genunchiului:

 
1. Spanac, fasole verde, pătrunjel, broccoli și kale

Sunt surse excelente de antioxidanți, calciu și magneziu, mixul ideal pentru reducerea ritmului de uzare a articulațiilor. Nu ezita să le consumi la salate, ca garnitură lângă carne slabă sau ca umplutură pentru plăcinte și diferite aperitive.

 
2. Pește gras

Peștele gras este ideal pentru a reduce durerile de genunchi sau pentru a favoriza mișcarea ușoară a articulațiilor când te trezești dimineața. Având în vedere că majoritatea persoanelor nu reușesc să consume cele 4 porții de 100g de somon, macrou, hering, ton sau sardine necesare la nivel de săptămână este indicat să se ia și un supliment cu ulei de pește sau creveți pentru a menține funcționarea optimă a articulației genunchiului.

 
3. Avocado

Acest fruct conține grăsimi mononesaturate, acizi grași esențiali, beta-sitosterol și vitamina E, un mix care acționează rapid împotriva inflamațiilor localizate la nivelul genunchiului. De asemenea, stimulează refacerea cartilajului, fiind ideal în dieta persoanelor diagnosticate cu osteoartrită.

 
4. Turmeric

Probabil recunoști acest condiment din meniurile restaurantelor cu specific indian sau asiatic. Turmericul conține o componentă antiinflamatoare cu efect puternic numită curcumină. Folosește turmericul la smoothie-uri, sucuri de fructe, ceaiuri, ciocolată caldă, preparate cu orez, tocănițe, amestecă-l cu legumele rumenite la cuptor sau presară-l peste friptură și șnițele. Durerile resimțite se vor reduce în scurt timp și te vei putea mișca mai ușor.

 
5. Ulei de măsline extravirgin

Conține oleocantal, componentă care blochează inflamațiile. În cadrul studiilor realizate s-a constatat că un consum zilnic de 30ml de ulei de măsline extravirgin este corelat cu un risc scăzut de artrită reumatoidă și osteoartrită.

 
6. Grepfrut

Îți asigură o doză importantă de vitamina C și bioflavonoide, care combat inflamațiile și fortifică articulația genunchiului. Alege grepfrutul roșu pentru că vei obține cu 30% mai mulți antioxidanți decât din cel alb.

 
7. Ceai verde

Un studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea Case Western Reserve a demonstrat că antioxidanții din ceaiul verde reduc severitatea simptomelor osteoartitei și artritei reumatoide. În plus, catehinele din această băutură relaxantă stopează inflamațiile pe termen lung și previn declanșarea artritei.

 
8. Ceapă și usturoi

Ceapa este o sursă excelentă de quercetină, un antioxidant care reduce rapid inflamațiile. Alege ceapa roșie la salate și mâncăruri pentru a obține o cantitate mai ridicată de antioxidanți. Usturoiul conține alicină, un compus care ameliorează simptomele artritei reumatoide și reduce durerile articulare.

 
9. Nuci obișnuite și braziliene

La fel ca și peștele gras, nucile sunt o sursă foarte bună de acizi grași Omega-3, care diminuează inflamațiile. Și nucile braziliene vor fi utile într-un meniu axat pe fortificarea genunchilor pentru că îți furnizează seleniu, care ameliorează calitatea proteinelor de la nivelul articulațiilor. Poți consuma nucile simple sau le poți adăuga la salate de legume ori fructe, la porția de cereale integrale de la micul dejun sau în aluatul pentru biscuiți ori negrese.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro