Efectele singurătății asupra stării tale de sănătate
Nu este nimic în neregulă cu singurătatea și, cu siguranță, nu e deloc greșit să îți placă să stai singur. Însă dacă această stare nu este pe placul tău, îți poate afecta sănătatea. Iată modalitățile în care acționează efectele singurătății asupra stării tale generale de sănătate!
Care sunt efectele singurătății asupra stării tale de sănătate?1. Crește nivelul cortizolului
Singurătatea poate cauza stres, pe care corpul tău îl interpretează ca fiind periculos. Ca răspuns, acesta eliberează hormonul cortizol. În cazul unor eliberări ocazionale, cortizolul ajută sistemul cardiovascular și imunitar, îți reglează metabolismul și multe altele. Acest lucru este benefic atunci când este intermitent, dar un nivel ridicat al cortizolului poate afecta aceleași sisteme, ducând la apariția bolilor de inimă, diabetului, cancerului și multe altele.
2. Duce la apariția inflamației cronice
Când ne gândim la inflamație, ne vine în minte pielea înroșită din jurul unei mușcături sau răni. Aceasta este doar o parte a procesului inflamator, dar este vorba și despre o eliberare sistemică a proteinelor din sânge, care pregătesc sistemul imunitar pentru a face față pericolelor și accidentărilor. Ca în cazul cortizolului, stresul asociat cu singurătatea poate duce la agravarea stării de inflamație.
3. Cauzează o dietă săracă
Nu toată lumea care mănâncă singură se simte confortabil și poate mânca orice. Persoanele care mai stau cu cineva sunt predispuse mai mult gătitului sau meselor regulate luate împreună. De asemenea, se gândesc mai mult la ceea ce mănâncă. Alegerea și pregătirea meselor cu atenție sunt mai puțin probabile atunci când ești singur, după cum au demonstrat mai multe studii, mai ales dacă încerci să repari tristețea sau depresia cu mâncare.
4. Duce la un consum ridicat de alcool
Persoanele singure au tendința de a bea mai mult alcool. Este prea exagerat să spunem că singurătatea îi determină pe oameni să bea, dar oamenii singuri sunt mai susceptibili riscului de a practica moderația în viața lor atunci când sunt alături de altcineva. Ca în cazul alimentelor, dacă singurătatea duce la apariția depresiei, excesul de alcool poate reprezenta o cale rapidă, dar periculoasă pentru a te face să te simți mai bine. Acest lucru este valabil în special în rândul persoanelor de vârstă mijlocie și mai în vârstă, potrivit unui studiu realizat în 2016.
5. Poate scădea numărul exercițiilor fizice și mișcării
Viața petrecută pe canapea în fața televizorului poate părea extrem de tentantă atunci când nu există o persoană cu care să faci diferite lucruri. Iar exercițiile reprezintă una dintre cele mai eficiente modalități de abordare a singurătății. Chiar și o plimbare poate reprezenta o diferență semnificativă.