De ce nu este util să i se spună unei persoane supraponderale să slăbească
La prima vedere probabil ți se pare evident că dieta și nivelul de activitate ale unei persoane supraponderale ar trebui modificate pentru a reveni la greutatea ideală. Află de ce o astfel de recomandare nu este indicată, chiar dacă indicele masei corporale nu are valoarea potrivită.
Este adevărat că persoanele supraponderale sau obeze pot avea probleme cu încheieturile sau alte afecțiuni, de exemplu diabetul sau bolile cardiace. Greutatea excesivă poate agrava starea organismului, dar refacerea echilibrului nu este atât de simplă.
În general se pleacă de la ideea că pierderea în greutate este obiectivul central pentru aceste persoane, iar pentru a elimina kilogramele în plus se va crea un deficit al caloriilor, vor fi efectuate exerciții fizice și se vor schimba obiceiurile alimentare. Principalul inconvenient semnalat de studiile realizate este că dacă se reduc drastic caloriile crește foarte mult șansa de a se „recupera” kilogramele eliminate pe termen lung. Cazurile în care se reușește slăbirea și menținerea greutății atinse tot restul vieții sunt extrem de rare. Datele înregistrate arată că persoanele care țin diete ajung să aibă o greutate mai mare decât cea inițială.
Această dilemă i-a determinat pe specialiști să investigheze motivul pentru care se încep dietele. Este important și cum s-a ajuns la greutatea actuală. Deși factorii care au cauzat creșterea în greutate pot influența obiceiurile alimentare sau nivelul de activitate fizică, vor afecta sănătatea dincolo de aceste considerente.
Nu este suficient să se presupună că dietele și exercițiile vor ameliora starea de sănătate
Reprezintă o parte a problemei, dar nu reflectă imaginea de ansamblu. Factorii psiholigici, mediul de lucru sau cel din familie, mai ales în ceea ce privește impactul asupra imaginii de sine, au implicații importante în cadrul acestui proces. Felul în care fiecare persoană își privește corpul și stigmatizarea legată de obezitate pot afecta ritmul sau succesul procesului de slăbire.
De ce unele persoane au o greutate mai mare
Iată ce factori pot determina creșterea în greutate:
- grijile legate de greutate de la o vârstă foarte fragedă: studiile realizate au demonstrat că părinții care sunt preocupați excesiv de greutatea copiilor îi pot influența să devină obezi;
- dezechilibrele hormonale;
- afecțiuni psihologice pentru care se iau medicamente sau nu;
- efectele adverse ale diferitelor tratamente;
- mediul de activitate.
Potrivit specialiștilor, două treimi dintre persoanele care încep o dietă pentru a elimina kilogramele în plus vor avea o greutate mai mare pe termen lung.
Ce probleme pot apărea
Indiferent de motivele care au determinat creșterea greutății peste nivelul normal accentul exclusiv pe slăbire nu va favoriza o stare de sănătate mai bună, ci poate provoca:
- ajungerea la o greutate și mai mare din cauza efectului de yoyo al dietelor;
- crearea unei fobii față de alimente, care favorizează apariția tulburărilor alimentare;
- exagerarea în ceea ce privește intervalul dedicat exercițiilor fizice, crescând riscul de epuizare și accidentări. În timp ar putea apărea o atitudine de respingere totală a acestui tip de activitate;
- un sentiment intens de rușine și o imagine negativă de sine, care vor favoriza noi afecțiuni la nivel fizic sau psihologic;
- stigmatizarea creată de impresia că numai persoanele slabe sunt sănătoase, atractive și interesante.
O abordare mult prea simplistă
A susține că toate problemele de sănătate ale unei persoane sunt cauzate de greutatea în plus este mult prea simplist, ignorându-se factorii suplimentari care au un impact decisiv. Este posibil inclusiv ca sănătatea să se agraveze prin urmarea dietelor, ciclul de reducere și creștere a greutății și crearea sentimentului de inferioritate.